HeikkiSantala Iskee avoimesti; perinteisten arvojen puolesta

RKP:n rasismi ja rotuoppi

                                                                        [ Aiheen pysyvä tuoreustakuu : Carl Haglund ]

26.3.2013

RKP PERUSTUU ROTUOPILLE JA RASISMILLE

 

Ruotsalaisen Kansanpuolueen RKP:n puheenjohtaja Carl  Haglund syyttää lähes päivittäin Perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia, Haglundin mukaan puolueessa esiintyvän rasismin "suojelusta" .  Erityisesti häntä kaihersi Soinin äskettäinen haastattelu arvovaltaisen BBC:n  kuuluisassa Hardtalk-ohjelmassa. "Soini häpäisi Suomen" !

 

Entäs RKP:n oma rasismi  ? Omien jauhojen pitäisi tietysti ensin olla pussissa puhtaita, ennenkuin voi muita syytellä.

 

Ruotsalainen kansanpuolue pitää oppi-isänään suomenruotsalaista (Siuntio) kielentutkija ja professori Axel Olof Freudenthalia (1836-1911). Hän tutki erityisesti Suomen ja Viron ruotsalaismurteita. Väitöskirjansa koski närpiöläis-murretta.

 

Freudenthal oli svekomaani, eli kiihkoruotsalaisuuden kannattaja ja johtohahmo.  Hän piti suomenkielisten enemmistöä uhkana ja vaati suomenkielisiä vastaan radikaaleja toimia, kuten separatismia. Hänen rotuoppinsa mukaan rantaruotsalaiset ovat rodullisesti ylivertaisia suomalaisiin nähden; ovat eri rotua.

 

Näitä Freudenthalin oppeja ajamaan perustettiin Suomeen "Ruotsalainen Puolue" vuonna 1870.  Freudenthal oli puolueessa keskeinen henkilö. Kenttäorganisaation uudistamisen yhteydessä 1906 puolue sai nykyisen nimensä, Ruotsalainen kansanpuolue, RKP.

 

RKP PERUSTI 1937 Freudenthal-mitalin, jaettavaksi tunnustuksena hänen oppinsa ajamisessa.  Aluksi niitä jaettiin vuosittain. Tuoreimpia ovat 2006 jaetut viisi ja 2007 kaksi mitalia. Elisabeth Rehn on saanut kultaisen mitalin. Erään lähdetiedon mukaan myös Carl Haglundille olisi esitetty mitalia.

 

Kyse on siis jatkuvasta ja tuoreesta, ja ainakin alun perin, nykykäsityksen mukaan, rasismiin perustuvasta puoluetoiminnan palkitsemisesta. Ja puolueen linjasta.

 

FREUDENTHALIN OPPEJA toteutettiin räikeästi myös viime sotien lähes puolen miljoonan Karjalan evakkojen asuttamisen yhteydessä. RKP:n eliitti vastusti jyrkästi asuttamista ruotsalaispitäjiin; ruotsalaisten "pyhälle maalle." Maan hätätilannetta ja Ruotsista pyydettyä ja saatua painostusapua hyväksi käyttäen maanhankintalakiin 1945 otettiin rkp-eliitin vaatimuksesta erityinen "ruotsalaispykälä" (§92). Sen avulla ruotsalaispitäjät ja kartanonomistajat välttyivät evakkojen asuttamisesta mailleen.

 

Pääministeri / presidentti Juho Kusti Paaskivi (ent. Johan Gustaf Helsten) pelkäsi Ruotsin uhattuja vastatoimia; elintarvikeapuun ja sotalainoihin puuttumista, ja tuki rkp-läisiä. Jäätävä kausi maiden suhteissa.

 

POHJANMAAN ruotsalaiset vaativat omaa ruotsinkielistä  lääniä ja itsehallintoa, kuten Ahvenamaalla. Uhattiin verokapinalla ja elintarvikelakolla. - Ilkka kirjoitti tästä 1.4.1945; samoin Pohjalainen erittäin kattavassa jutussaan 2.3.2009:  "Ruotsalaispykälä esti karjalaisten muuton rannikkokuntiin." http://www.luovutettukarjala.fi/historia/sijoittuminen.pdf.

 

LÄHTEISTÄ Veikko Vennamon ja P.O. Väisäsen kirja "Jälleenrakennuksen ihme" (1988) sisältää asuttamisen tarkat yksityiskohdat (ISBN 951-20-3099-3).  Samoin Johannes Virolaisen useat kirjat. Muita lähteitä on sivukaupalla.

 

CARL HAGLUNDILLA ja RKP-eliitillä ei historian valossa mielestäni ole kyllä kanttia, eikä perusteita osoitella muita rasismista. Huolestuttavinta on, että freudethalilainen rotuoppi ja kiihkoruotsalaisuus elää puolueessa tuoreena edelleenkin.  ESPOON rkp-valtuustoryhmä 2010 vastusti kiivaasti koulujen kieliryhmien yhteisiä välitunteja !  -   www.uusisuomi.fi/kotimaa/74717-rkp-shokissa-suomen-ja-ruotsinkieliset-sa... [samaan rakennukseen].

Vireillä oleva kuntauudistus on myös hyvä esimerkki ruotsalaiskuntien elävästä kielikiihkosta.

 

LOPUKSI on lohduttavaa todeta, että lähdeaineistoissa katsotaan lähes yhdenmukaisesti rkp-läisen separatismin, läpi puolueen historian, olevan ensi sijassa sen eliitin harjoittamaa. Rahvas enimmäkseen on seurannut sivusta. Sen mielelläni uskonkin, kun huomattava määrä rantaruotsalaisista, piispoja myöten, kuuluu sukuumme. Ainakin he nyt ovat kunnon suomalaisia, vaikka ruotsia puhuvatkin ! 

 

Puolueeton tarkkailija

Heikki Santala

Järjestöneuvos

Kauniainen

(s. Kauhava)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

27Suosittele

27 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän Holmes kuva
Jens Fogelholm

Voi herranjestas sentään mitä paskaa täälä osataankaan selittää.

Persut haukkuvat RKPlaisia rasisteiksi jne.

Jos täytyy ottaa puolia niin otan kyllä RKPn puolen mielummin kuin persujen, monesta syystä. Aika säälittävää että perussuomalaisten täytyy kilpailla puolueen kanssa jonka kannatus on 5%.

Martti Kovala

Jollain salaperäisellä tavalla nämä 5% vain onnistuvat pakottamaan kaikki muut opiskelemaan kieltään?
Historia kertoo omaa karua kieltään RKP:n rasistisuudesta.
PS ei varmaankaan kilpaile RKP:n kanssa ainakaan samoista äänestäjistä!

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

RKP:n 5%:n äänivallan ylivaltaa sopii tosiaan ihmetellä.

Se taitaa nyt 2015-vaaleissa vihdoin tulla tiensä päähän. Ei enää valitakaan RKP:lle hallituskumppaneita. Vaan ilman sitä.

Veikko Vennamo sai siirtolaisten asuttamisessa rkp-eliitistä, ja miksei laajemminkin, leppymättömät vihamiehet. Sitä tämä nykyinen nappula-ministeri äänekkäästi vieläkin ylläpitää.

Joten verkot kannattaa heittää eri vesiin !

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Raha ratkaisee, Martti Kovala, eivät kannatusprosentit. Nahjusmaiset poliitikkomme ovat tunnetusti hyvin persoja rahalle.

pekka piippo
Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

"rkp on rasistinen puolue!"

Valitettavasti puolue on sitä tänäänkin. Kuten linkissä oleva US:n kirjoituskin osoittaa.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/74717-rkp-shokissa...

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kiitos! Oikiaa asiaa - oikeille rasisteille!

Cenita Sajaniemi

Kiitos asiallisesta ja suomalaisia (suomenkielisiä) nostattavasta puheenvuorosta.

Jaakko Paavilainen

Vuonna 1919 folktingin puheenjohtaja von Rettig lausui:

"Katkeraa suomalais-ruotsalaista taistelua on käyty Suomessa. Tämä taistelu ei ole aiheutunut VAIN kielellisistä eroista.

Se on ollut kahden kansakunnan, KAHDEN RODUN välistä taistelua."

Maisteri Eric von Rettig kirjoitti vuoden 1929 vaalien alla:

"Ruotsalainen voi olla konservatiivi. Hän voi olla liberaali. Hän voi olla sosialidemokraatti, mutta hän ei voi olla suomalainen."

RKP:n monitoimimies Nils Meinander kertoi 11.3.1984 Helsingin Sanomissa näin:

"Kyllä me ruotsinkieliset siihen aikaan pidimme suomalaisia alempana rotuna... ja avioituminen suomenkielisen kanssa oli munaus. Omaa paremmuuttamme perustelimme rotuopein."

Tämä jo 1700-luvulla Ruotsissa aloitettu rotuajattelu elää voimakkaana suomenruotsalaisten keskuudessa. Ruotsissa nimittäin tutkittiin muutama pääkallo ja niiden perustella leimattiin suomalaiset alemmaksi roduksi.

Suomeen rotuopit tulivat Folkhälsanin suomenruotsalaisten lääkärien tuomina. Nyt 2000-luvulla Markku Mattila teki väitöskirjan eugeniikasta (rotuopista) ja pyysi saada tutustua Folkhälsanin arkistoihin, mutta se kiellettiin, koska ”arkisto tältä osin on järjestämättä”

http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1335...

RKP, rasistiseen rotu-ajatteluun mielistynyt Ruotsalainen Kansanpuolue
poisti virallisesti vasta vuonna 1956 puolueohjelmastaan kohdan,
jonka mukaan RKP:n tavoitteena on edistää 'RUOTSALAISEN RODUN' asiaa.

Käyttäjän JariHelispuro kuva
Jari Helispuro

Haglundille pitää esittää seuraavat kysymykset:

-Eikö Suomessa enää löydy henkilöä, joka ansioituneen ruotsin kielen aseman edistämisessä erityisesti Suomessa ansaitsee mitalin?

-Jos Haglundille itselleen tarjottaisiin mitalia, ottaisiko hän sen vastaan?

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Freudenthal on taidettu laittaa kaappiin, sitä lukua ei puolueen ohjelmasta nyt löydy. On se varmaan monella kotikoneella tallessa, voi sitten verrata jos jotain uutta tulee tilalle.

Tästä siivoamisesta huolimatta RKP on epärehellisyyden perikuva Suomessa, viimeisenä esimerkkinä Hautalan juttu. Miksi esim. oikeisministeri Anna-Maja Henriksson nosti Hautalan tikun nokkaan, jos on itse vastustanut kaikkia toimia harmaata taloutta vastaan?

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Hyvä kirjoitus, siinäkin mielessä, että totta joka sana. Rkp on Suomen ainoa rasistinen puolue.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Todella puolueeton ja kiihkoton kannanotto.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Ett perfekt svar - tyvärr kommer det att försvinna i denna svada av exaltation. Sarkasm? Nej…

Pentti Juhani Järvinen

RKP on tosiaan omituisen tietämätön omasta historiastaan ja täydentää tätä tähtikonstellaatiotaan hallitsevaa mustaa aukkoa tietämättömyydellä maan lähimenneisyydestä, missä se todella jatkoi tuolla vanhalla pohjalla. Siltä ne vastaavat ideat myytiin myös Saksaan ja Adolf Hitlerille. Hän ei tosin ottanut niitä ihan todesta, piti hyödyllisinä kuitenkin, kun sotaan mentiin "ali-ihmisiä" vastaan.

Kun yksi tunnetuimmista ranta-germaaneista, (millä tulee korvata rantaruotsalaiset), norjalainen Knud Hamsun sai tapaamisen ihailemansa ideologisen esikuvan kanssa, Adolf totesi sen jälkeen: "Älkää laskeko tuota meistä puheilleni toista kertaa!" (Nuo rantaruotsalaiset muuten tulevat Kanaalin ja Pohjanmeren rannoilta).

Kyllähän noissa vanhoissa kielitieteen je rotuopin sopissa liikkui uskomattomia ideoita. Suomen ohessa niitä voi yhä löytää aatteista "rodullisesti puhtaiden" germaanisten siirtokuntien takana Etelä-Amerikassa. Ovatko tutustumismatkat RKP:n ajattelun hautomien ohjelmissa? Elleivät ole, ne tulee lisätä. Samanmielinen seura olisi innoittavaa, etenkin jos liekki uhkaa hiipua.

Tapio Vehmaskoski

Niin, onhan ihmeellinen voima noin pienellä puolueella? Voiko se jatkuvasti heiluttaa koko valtakuntaa kielipoliittisin perustein?

Pitäisikö äidinkieleltään suomenkielisten perustaa vastapuolue puolustamaan suomenkielisten oikeuksia?

Kuinka on mahdollista, että enemmistö vielä 2000-luvulla alistuu "tohvelisankariksi"?

Voisiko vähemmistövaltuutettu puolustaa myös enemmistön oikeuksia ja tasa-arvoa vähemmistöerioikeutta vastaan?

Voisiko arkkipiispa kannattaa tasa-arvoa myös enemmistölle siinä missä se nyt tulee joka tuutista homoille?

Näitä kysymyksiä piisaa.

Heikki Tala

Täällä lisää kuntarakenneuudistuksen taustoista:
http://heikkitala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136355-...

Ministeriön lausuntopyyntöpaperissa on sote-uudistuksesta (sosiaali- ja terveyspalvelut) kaksi (2) sivua, mutta ruotsin kielen aseman turvaamisesta seitsemän (7) sivua!

Heikki Tala

http://heikkitala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136355-...

Ministeriön lausuntopyynnön liitteissä oli sosiaali- ja terveyspalveluista kaksi (2) sivua, mutta ruotsin kielen aseman turvaamisesta seitsemön (7) sivua!

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Mitäpä lisättävää tuohon enää on. Media tosin vaikenee,koska Rkp on rikas vallankäyttäjäpuolue.

Eduskuntavaaleissa käytännössä vain äänestetään Rkp:lle uudet hallituskumppanit. Kun rkp:n uudet hallituskumppanit on valittu sitä kutsutaan hallituksen vaihdokseksi Suomessa.

Edes valtuo-oppineet eivät näe siinä mitään kummallista. Saati sellaista joka vaikuttaisi äänestysaktiivisuuteen.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Täälla oli kuulemma kommentteja, mutta ei ole enää.

Papa Grande

Kylläpä herra Santala kirjoittaa pätevää tekstiä arasta aiheesta.
On upeata kun joku uskaltaa nostaa tämän mädän 'kissan' pöydälle ja toivottavasti asiasta viriää laaja kansalaiskeskustelu, sillä tietääkseni isänmaallisuutta ja patriotismia ei ole toistaiseksi kriminalisoitu Suomessa, vaikka Haglund edeltäjineen on siihen suntaan vijaillutkin.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Nii-iin. Kyseessä on hallituspuolue kaiken lisäksi,jolle äänestetään neljän vuoden välein uudet hallituskumppanit.

Selitäpä tuo jollekin ulkopuoliselle vaalitarkkailijalle jos niitä joskus tulee Suomen vaaleja seuraamaan.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

SORRY, hyvät ystävät !

Olen tämän puheenvuorosivun käytön kanssa vähän pihalla !

On tainnut hävitä ainakin alusta kommenttianne. Pitää kaivaa ohjeita.

KIITOS nyt lyhyesti kommenteistanne !

Jari Helispuro

Riitta: Kun netissä jotain julkaistaan, ei sitä poiskaan saada. Vaikka kuinka yrittäisi. Ei edes RKP.

http://classic-web.archive.org/web/20050421191746/...

Pekka Palola
Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Sontasi on maan historian lehdiltä lainattua.

Juha Korhonen

Kiitos kiintoisasta historiakatsauksesta.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

KIITOS itsellesi palautteesta !

Toimituksen poiminnat