HeikkiSantala Iskee avoimesti; perinteisten arvojen puolesta

Työehtosopimusten "tulkintaan" joku tolkku

TYÖMARKKINOIDEN PELISÄÄNNÖISSÄ PARANTAMISEN VARAA

 

Pohjalainen käsitteli pääkirjoituksessaan 17.2. mahalaskuun päättyneitä työmarkkinoiden pelisääntöneuvotteluja. Kirjoitus antaa aiheen muutamaan täsmennykseen.

 

”Yksi keskeinen vaatimus ay-liikkeeltä on, että myös työnantajien pitää saada rangaistus, jos he syyllistyvät esimerkiksi alipalkkaukseen tai muuten rikkovat työehtosopimuksia.”

 

Alipalkkaus on yksi sadoista työehtosopimusten ehdoista, joista työnantajan ”tulkinta” poikkeaa sovitusta, tai tulkinta yks-kaks muuttuu kesken kauden. Sama koskee lain säädöksiä.

 

Kun työnantajalla on sopimusten ja säännösten väliaikainen tulkintaetuoikeus, mikä tarkoittaa, että vaikka tulkinta on ilmiselvästi tes-ehtojen ja/tai lain vastainen, niin työnantaja voi silti sitä noudattaa, työntekijän vahingoksi, kunnes oikeus toisin tuomitsee.

 

Mikäli kanne joudutaan viemään alioikeuteen, niin jutun käsittely voi kestää vuosia. Työtuomioistuimen käsittelyä voidaan toisinaan pitää oikeusturvan kannalta arveluttavana, koska päättäjinä, puheenjohtajaa lukuun ottamatta, voivat olla jäävit maallikot. Tuomio on lopullinen, vailla valitusoikeutta.

 

Erityisesti tämä koskee työnantajien niin sanottua tes-shoppailua, eli halvemman tes:n hakemista. Sama koskee työntekijäjärjestöjen tes:n reviiririitoja. Lyhyt käsittelyaika on kuitenkin työtuomioistuimen etu.

 

Näistä syistä työntekijöiden spontaanit mielenosoitukset ja ulosmarssit ovat hyvinkin ymmärrettäviä.

 

Pelisääntöneuvotteluissa on esitetty, että työnantajan tulisi hakea ”tulkinnoilleen” etukäteen työtuomioistuimen ennakkolausunto. Tällöin mielenosoituksia ei tarvittaisi. Työnantajalle tämä ei ole kelvannut. Mieluimmin se käyttää oman käden oikeutta.

 

Toinen keino vähentää mielenosoituksia olisi työntekijän aseman – toimintaan osallistumisen – vahvistaminen, kuten Ruotsissa on hyvin tuloksin tehty. Suomessa työnantaja väittää sen aiheutuneen ruotsalaisten korkeimmista lakkosakoista, ja vaatii samaa meille, ilman vastaavia parannuksia työntekijän asemaan.

 

Yhteistoimintalain tarkoituksena 1978 oli työntekijöiden aito osallistuminen yhtiön toimitaan itseään koskevissa asioissa. Odotuksissa jouduttiin nopeasti pettymään. ”Yhteistoiminta” rajoittui lähinnä keskusteluun saippuakupin paikasta. YT-lain tarkoitus on kääntynyt päälaelleen; siitä on tullut yhteistoiminnan sijasta irtisanomislaki.

 

Pelisäännöistä voidaan sopia vain yhdessä. Saneluyritykset johtavat työmarkkinahäiriöihin.

 

Heikki Santala järjestöneuvos Kauniainen

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

ulf fallenius

Paras lääke on se että ei palkkaa ketään vaan käyttää alihankioita.Vaan tyhmä yrittäjä pitää työvoimaa palkattuna.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Samoja tes-ehtoja on "alihankkijoidenkin" noudatettava.

Alalle pesiytyneet hämäräyrittäjät syövät kuokkavieraina rehellisten yrittäjien pöydästä, samoin veronmaksajien piikkiin.

Laajalle levinnyt harmaa talous on yhteiskunnassa rehottava syöpä. Sen kitkeminen ja hävittäminen on rehellisten yhteinen etu ja tehtävä. Urakka ei ole vähäinen.

ulf fallenius

Yritys maksan laskun alihankintatyöstä ja siihen loppuu tilaajan vastuu se on se idea.Verotuskin on selvä alihankintalaskun vähentää yrityksen omasta kirjanpidosta niin rehellisempää ei voi olla.Yleensä alihankkija yhden ihmisen firma niin hänelläkään ei mitään ongelmia työntekijöiden kanssa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa joihinkin asioihin on jo saatu tilaajalle tai edes pääurakoitsijoille vastuuta alihankintaketjuistaan, esimerkiksi rakennusalalla. Paljon on vielä kuitenkin tekemistä jotta työnantajien keinottelu työsuhteenehdoilla saadan loppumaan ja kilpailu rehelliseksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen Santalan kanssa ihan samaa mieltä. Minäkin ymmärrän hyvin ja hyväksyn ulosmarssit TES-rikkomusten ja -keinottelun takia. Työnantajien keinottelu on saatava kuriin ennenkuin voidaan mitenkään puuttua mihinkään muihin "pelisääntöihin".

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Jorma,

kyllä tosiaan erilaiset puliveivaajat pitäisi saada kuriin. Se on myös kunnollisten työnantajien etu.

Toimituksen poiminnat