HeikkiSantala Iskee avoimesti; perinteisten arvojen puolesta

Oletko galluppien vanki ?

 

 

Siiri Alavudelta kritisoi Ilkassa 12.6. suppeiden mielipidetulosten uutisointia ”koko kansan mielipiteenä.”

 

http://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/koko-kansan-mielipide-1.1852075

 

Näitä kirjoituksia tarvittaisiin lisää, oikomaan median vääristelyjä. - Kommentit Siirille:

 

Siiri hyvä !

 

Puhut täyttä asiaa.

 

Eivät gallup-kyselyt suinkaan vastaa ´kansan´ mielipidettä. Ne eivät vastaa edes kysyttyjen mielipidettä. Saatuja vastauksia – tulosta – kyselijä käsittelee. Tulos ´puhdistetaan´ vastaamaan haluttua. Sitä saa mitä tilaa. Näin suurelta osin.

 

Tämä on helposti todettavissa, kun vertaa eri taustaisten tilaajien eri gallup-firmoilta saamia tuloksia samasta asiasta. Valitsemalla sopiva joukko, saadaan aina sensaatio-uutiseen sopiva tulos.

 

Kun esimerkiksi kysyy pääosin maatalousväeltä palkansaajien työttömyysturvan leikkaamisesta, niin ´kyllä´ on etukäteen selvä.

 

Ja vastaavasti sama tulos on, kun kysyy palkansaajilta maataloustukien leikkaamisesta.

 

Mielipidekyselyillä pyritään ohjailemaan yleistä mielipidettä gallupin tilaajan tarkoittamaan suuntaan. Niissä näkyy selvästi myös toimittajan oma mieltymys ja ideologia. Median taso on tässä huolestuttavan matala.

 

Toimittajan tehtävänä on totuuden kertominen. Journalistin omienkin ohjeiden mukaan meillä lukijoilla on oikeus saada tietää mitä yhteiskunnassa tosipohjalta tapahtuu. Usein jutuista on työlästä löytää edes jälkiä totuudesta. - Puhun vuosikymmenten kokemuksella; en mielikuvilla.

 

Ennen vanhaan uskottiin kaikkeen mitä lehdessä luki. Ei uskota enää. Kansaan ei enää uppoa mikä tahansa. Luottamus toimittajiin on pohjalukemissa.

 

Toimittajien jutut ovat vain heidän omia mielipiteitään, höystettyinä kyselyjen puhdistetuilla mielipiteillä. Eivät ne ole mitään kansan totuuksia, jollaisina niitä harhaan johtavasti uutisoidaan.

 

Suhtaudut Siiri terveen kriittisesti mielipidetuloksiin. Jos niihin sokeasti uskoisimme, niin samalla ulkoistaisimme oman ajattelumme ja olisimme muiden vietävissä. Kehitys kulkee kuitenkin toiseen suuntaan.

 

Heikki Santala

Kauniainen”

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jos haluaa tietää onko soppa suolasta, niin ei tarvitse syödä koko kattilallista, riittää otos, pieni lusikallinen, oli iso tai pieni kattila.

Jos haluaa tietää kaikkien suomalaisten mielipiteen jostakin, riittää tuhannen henkilön otos. Siihen pitää arpoa kaikkien suomalaisten joukosta täysin satunnaisesti tuhat henkeä. Pitää olla sama todennäköisyys alavutelaisen kuin helsinkiläisen mukaan joutuminen.

Heikin kommentit ovat paikallaan. Mutta kun tavallisten kotimaisten kieroilijoiden lisäksi tulevat Putinin trollit, silloin helposti kaikki muuttuu täysin päinvastaiseksi!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Mutta entä jos kyseessä onkin pitsa ja sen ainoa maistettu kohta onkin pitssa suolaisin. Onko pitsa siis yhtä suolaista vai onko suola levittänyt pitsalle epätasaisesti.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Daniel, tiedät varmaan että soppa ja pitsa ovat eri asioita?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #3

Yhtä luotettava kuin galluppi galluppien luotettavuudesta (sopassa suola levittäytyy keittoon tasaisemmin mikä ei kuvaa todellisuutta)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kastikkeesta se riippuu, ei sinne kauheasti suolaa tarvita, maustamisesta riippuu.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Leo,

kiitti palautteesta.

Vaikka vähän provosoinkin, niin kumminkin tosissani jutustelen.

Ja niin myös monet muut kyseenalaistavat gallupit ja tekijät. Ei tietenkään pidä heittää lasta pesuveden mukana. Silloin tällöin kyselyt ovat jopa neutraaleja.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tässä hyvä esimerkki gallupista Venäjällä

Kysymyksen tarkka muotoilu kuului: "Olkaa hyvä ja kertokaa, oletteko täysin samaa mieltä, enimmäkseen samaa mieltä, enimmäkseen eri mieltä vai täysin eri mieltä seuraavan väittämän kanssa: On olemassa naapurimaidemme osia, jotka todellisuudessa kuuluvat meille."

Venäläisistä 24 prosenttia oli väittämästä täysin samaa mieltä ja 37 prosenttia enimmäkseen samaa mieltä. Täysin eri mieltä oli 11 prosenttia ja enimmäkseen eri mieltä 18 prosenttia. Kymmenen prosenttia ei kyennyt tai halunnut vastata kysymykseen.

Siis yli puolet venäläisistä: Osia naapurimaista kuuluisi Venäjälle.

No tämä ei ollut kommenttini tarkoitus vaan se, että kysymys esitettiin tuhannelle Venäjän kansalaiselle !!!! Siis tuhannelle, kun maassa on 140 miljoonaa ihmistä !!!!

Että peräti tuhatta venäläistä haastateltiin? Tämän otoksen koko vastaisi Suomessa gallupkysymystä 35 kansalaiselle. Toivottovasti kysyjät kävivät edes Kremlin muurien ulkopuolella.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Ilkka,

tuo 35 tai jotain vastaavaa oli aivan muutama päivä sitten Hesarin otos ja perässä ykkösuutinen. - En nyt saa päähäni mikä juttu se oli; pitää hakea.

Niin mitä isot edellä...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Yksi lusikallinen soppaa riittää suolan toteamiseen, olkoon kattilassa viisi tai sata miljoonaa litraa! Ehdoton edellytys on että kyseiset tuhat on arvottu koko populaatiosta.

Venäläisten tutkimusmenetelmät ovat toisenlaisia. Aiemmin äänestysprosentit saattoivat olla yli sadan. Nykyiset tutkijat Putinin aikana ovat niin viisaita ettei heidän tarvitse kysellä rahvaalta mitään. Heillä käytössä ns. Jetsutus-ohjelmat joilla saadaan halutut tulokset hetkessä!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Itse laitoin kerran kotsantunnilla soppaa suolaa ja sekoitin tasaiseksi (joo oli se keiton hämmentäjän osa), maistoin ja suolaa oli omasta mielestäni riittävästi. No sitten kun soppaa jaettiin lautasille ja muut ryhmästä sekä opettaja maistoivat olikin suolaa liian vähän (suolan määrä kokemus peräisesti). Toisella tunnilla teimme pitsaa johon eräs ryhmän jäsenistä lisäsi kulhoon suolaa ja minä sekoitin. Kun pitsa oli ja jaettiin, oli muiden mielestä suolaa tarpeeksi jopa minun mutta yksi ryhmäläosistä valitti pitsa palansa suolaisuutta. Me muut maistoimme patsapalasta palat ja totesimme tämän olevan ylisuolainen (suolan määrä osa totuutta).

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Daniel Malinen

Koska koulut taas alkavat ?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #8

Peruskoulun ja ensimmäisen ammattitutkinnon olen nyt suorittanut ja tarkoitus oli jatkaa vielä ammatikorkeaan opiskelemaan yrittäjyyttä, tätä varten on Jyväskylässä toiminut tiimiakatemia. Saavain nähdä kaatuuko suunnitelmat toimeentulo- ja terveysongelmiin.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Leo,

niin, toinen puoli tässä blogissa on toimittajan osuus. Ja se, mihin suuntaan hän gallupia venyttää; mistä sattuu tuulemaan, mikä häntä miellyttää.

TV-uutisten ingressi on monta kertaa pahasti harhaan johtava. Ja sehän päällimmäisenä mieleen jää.

Kaikenlaiset dosentit galluppien ylipappeina ovat sitten vielä luku erikseen. Viihteenähän heidän juttunsa menettelee.

Mutta harvalla meistä koko kattilallinen sellaisenaan menee alas.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Oletko galluppien vanki?"

- Olen.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala
Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Pääsetkö lomille?"

- Aika ajoin, mutta palaan yhä uudelleen kiltisti karsinaani sitoutumaan seuraavan mielipidetiedustelun tuloksiin. Tällaista on elämä median syöttövasikkana!

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #16

OK. Entisenä paimenena muistan, että näin keväisin vasikat päästettiin vapaimmille laitumille. Ja kyllähän kirmasivatkin.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Kansan mielipiteet ja kannat asioihin selviäisivät äänestyskopeissa, jos se sallittaisiin. Valtaeliitti ei tämmöiseen suostu.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Jouni,

kansanäänestys on myrkkyä vallanpitäjille. Ja kun vielä enemmistöhallituksen pääministerille on perustuslailla umpioitu valta päättää itse omasta luottamuksestaan, niin vähäiset ovat kansanvallan eväät.

Toimituksen poiminnat