HeikkiSantala Iskee avoimesti; perinteisten arvojen puolesta

Kepu pettää aina - pelkkää panettelua?

 

KEPU PETTÄÄ AINA – NIIN NYTKIN

 

Kulunut hokema ”Kepu pettää aina” kestää kulutuksen. Se on taas päivänpolitiikan vilkkaassa käytössä. Mistäs nyt tällä kerralla on kyse; löytyykö näyttöäkin?

 

Puolueen politiikka mielletään ennen muuta puheenjohtajansa puheista ja tekemisistä. Koko puolueen väkeä; ei eduskuntaryhmää, eikä edes koko terävää päätä pidä niputtaa. Varsinkin kun puolueessa näkyy hajaannusta. Siksi on syytä tutkailla vain puheenjohtaja Juha Sipilän (kesk.) tekemisiä.

 

Keskusta (lyh. kepu) pitää oppi-isänään edelleenkin Santeri Alkiota ja hänen testamenttiaan: ”Älkää unohtako köyhän asiaa.”

 

Sipilän leikkauslista ja hallitusohjelma pettävät pahoin nämä opetukset. Köyhää ei tosin ole ”unohdettu”; siltä päinvastoin viedään tuhkatkin pesästä.

 

”Keskusta ei unohda köyhän asiaa.” Ja: ”Valtio osaa robinhoodmaisen periaatteen ottaa rikkailta, köyhille antaminen on vaikeampaa. Tämä näkyy opposition (kepun ) välikysymyksestäkin” (Suomenmaa 9.2.2015). Sipilä on nyt tehnyt näissä täyden kuperkeikan ja nurin on mennyt oma välikysymyskin.

 

Keskustan puolueohjelman mukaan: ”Yhteiskunnan sivistyksen tasoa mitataan sillä, kuinka se huolehtii vähäosaisista. Julkisen vallan pitää tukea heikoimpia ja taata kansalaisten oikeuksien toteutuminen.” Tuskin Sipilän leikkauslistan ja toimien ristiriitaa tämän kanssa on tarpeen enempää selvittää.

 

Entäs oman väen ja kannattajien kohtelu?

 

Tilastojen mukaan vuonna 1950 lähes puolet ammatissa olevista suomalaista oli töissä maa- ja metsätaloudessa. Vuonna 1980 enää joka kahdeksas, ja vuonna 2000 vain 6 %.

 

Vuosien 1989-2000 väillä työpaikat vähenivät maataloudessa 83 285, ja metsätaloudessa 12 137 , eli yhteensä lähes 100 000 työpaikkaa (Terveyskirjasto). Samaa osoittavat Tilastokeskuksen maatilatalouden tuloverolain mukaiset tilastot.

 

Mihin 100 000 ihmistä ja keskustan kannattajaa on maatiloilta hävinnyt tai muuttanut?

 

Suuri osa heistä on hakenut töitä pajoista, verstaista, tehtaista, baarien ja kauppojen kassoilta ja muista palkansaajan tehtävistä. Talonpojista on tullut tavallisia työntekijöitä. Heitä Sipilä nyt uhkaa pakkolailla kurittaa!

 

Keskustan eduskuntaryhmä kuohui ministerivalinnoista. Kokeneet konkarit, kuten Kääriäinen, Pekkarinen. Hautala, Kalli ja Lintilä, Sipilä sysäsi syrjään keltanokkien tieltä. Räikein oli puolueeseen värvätyn ja ensi kauden edustajan Anne Bernerin nostaminen ”kadulta” suoraan ministeriksi. Kaiken lisäksi Berner on istunut veroparatiisiyhtiön hallituksessa. Sitä touhua Sipilä aiemmin ankarasti arvosteli ja tuomitsi.

 

Uutinen Sipilän tyhjän Kempeleen talon tarjoamisesta maahantulijoiden käyttöön, ja avokätisestä suhtautuisesta tänne tuloon, levisi kulovalkean tavoin pakolaismaihin. Syntyi ennen näkemätön ryntäys ja hallitsematon rajanylitys maahamme. Tulijat joutuivat pian pettymään: tervetulon sijaan pakolaisbusseja käännytettiin takaisin Ruotsiin ja raja uhattiin panna kiinni, ellei virta muuten laannu.

 

Vaikka politiikka onkin yhtä kehmänkauppaa ja takin kääntämistä, niin kyllä tuosta pintaraapaisusta väistämättä ”pettämisen” maku jää; eli väitettyä kepua itseään.

 

Heikki Santala järjestöneuvos Kauniainen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Blogistin esiinnostamat politiikan kummallisuudet pitäävät yllä mielenkiintoa yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Vasemmistopuolueiden suosion alamäkeä selitetään sillä, että niiden menneisyydessä aikaansaamat yhteiskunnalliset parannukset ovat tehneet puolueet "tarpeettomiksi"!

Järkeenkäypää. Mutta miten selittää Maalaisliitto-Keskustapuolue-Keskustan pysymisen pinnalla.

Kuten Santalakin muistuttaa, maaseudun elinkeinorakenne on kovasti muuttunut Maalaisliiton perustamisen(1908)jälkeen. Saihan vuonna 1920 maataloudesta toimeentulonsa 70 prosenttia väestöstä, nyt enää alle 15 prosenttia. Alun alkaen maalaisliitto oli kansanliike kansan vähäosaisen enemmistön etujen puolesta.

Maaseudun kyläkouluilla ja Keskustalla on eräänlainen käänteinen yhteys. Kansakoululaitosta 1900-luvun alussa luotaessa päämääränä oli ensisijaisesti laajan maaseudun peruskoulutustarpeen tyydyttäminen.

Maaseutualueen rajusta elinkeino- ja asutusrakenteen muutoksesta juuri missään kyläkoulut eivät ole selvinneet hengissä, mutta Keskusta porskuttaa.

Ja aivan siitä riippumatta mitä alkiolaiselle ihanteellisuudelle on matkan varrella tapahtunut.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Markku,

et ole ainoa, joka kysyy ja ihmettelee miten puolue on "pysynyt pinnalla." Sitä "ihmettelevät" ja ovat selvitelleet historian tutkijatkin:

"Maalaisliitto-Keskustapuolueen voimakas asema itsenäisen Suomen politiikassa on historiallinen tosiasia - ja monille myös ihmetyksen aihe." - (Maalaisliitto-Keskustapuolueen historia 2; Juhani Mylly).

Puolueen alkiolaisuudesta taas Ilkan entinen päätoimittaja Kari Hokkanen kirjoittaa puolueen historian osassa 3 (1939-1950) muun muassa:

"Maalaisliitto oli Alkiosta lähtien ilmoittanut maaseudun eikä vain maatalousväen puolueeksi. Sen ohjelmallisiin tavoitteisiin kuuluikin likimain yhtä painokkaasti kuin maatalouden edistäminen myös maaseudun asukkaiden olojen tasa-arvon kehittäminen."

Puolue myös halusi, ettei maaseudun väestöosuus ainakaan vähenisi ja taisteli maaltapakoa vastaan. - Näinhän se tekee edelleenkin.

Keskustan vahva puoluelehdistö on yksi yhdistävä tekijä. Esimerkiksi vuonna 1948 16 maakuntalehteä kattoivat koko maan; levikki oli 237 710 kpl. Se oli paljon se.

Hokkasen mukaan "Puolue ja lehdet yhtä." Niin ne ovat nytkin.

Enpä arvaa tässä enempiä syitä ihmettelyyn tarjota; pitää jatkaa materiaalin kaivelua. Sitä on kyllä yllin kyllin.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Kekkonen oli keskustan mies, mitä kaikkea muuta, kuka sen oikein tietää. Väyrynen aloitti sen mistä Keskusta ei ole vielä parempaa huomista nähnyt. Puolueen sisäisessä pelissä suhdanteet vaihtelevat sään ja olosuhteiden mukaan. Keskusta tarvitsi pelastajaa suosiolleen, Sipilä osasi esiintyä tilanteen vaatimalla tavalla, oli poliittisesti ryvettymätön. Melkein saunapuhdas mies siis, mutta ei ole enää, ei politiikka ole busines. Liiketaloudella ei luottamusta rakenneta, paitsi ehkä talouteen, mutta kun tämä nykyinen hallitus ei osaa sitäkään. Väkisin runtattu kolmen suurimman symbioosi ei vain toimi, Soini ei osaa arvovaltansa mukaista käytöstä. Sipilä ei ole oikea poliitikko, eikä Stubb näe muuta kuin vain menneisyyden haamun, tuo Kataisen lahjakas lahjattomuus. Viimeksi mainitun ammattitaito Suomen parhaaksi ei toiminut koskaan. Kaikki kolme ovat epävarmuuden symboleja, eikä armeija Tornion rajalla kerro toimivasta politiikasta, vaan tulevasta sotilasvallasta Suomessa. Onneksi sotilasvala vielä toimii oikein, Suomen puolesta vaikka henki menisi.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Ilkka,

kepun nousu ja nykyinen kannatus ei tosiaan ole Sipilän ansiosta.

Keskustan nousuhan 13 prosentista yli 24 prosenttiin johtui Väyrysen hyvästä presidentivaali-menestyksestä. Väyrynen hävisi toisen kierroksen Helsingin "homoille" äänin 20 000-120 000 mutta muualla maassa hän pärjäsi hyvin. Se innosti kepulaisia.

Tapahtui puolueuskollisten "kotiin paluu" prostestireissulta. Ei siinä Sipilällä ollut mitään osuutta. Kukaan ei häntä edes tuntenut. Sen jälkeen Sipilä on "nauttinut" lumipallo-efektistä.

Kyllä kaikki kuplat puhkeavat ajallaan

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Aina vain Väyrynen, vaan toki äänestäjiin vaikuttaa jokainen puolueessaan. Keskusta on aina ollut jonkinlainen turva suomalaisessa ajattelussa. Ei uskota kommunistiseen eikä kapitalistiseen "listimiseen", vaan sellaiseen puolueettomaan tasapainoiluun. Nyt vain Keskustan johtajat eivät Väyrysen jälkeen ole onnistuneet kuin hetkellisesti. Itse puolueen poliittinen agenda on helppo ymmärtää, mutta kannanotot joskus vaikeata hyväksyä. Minulle Väyrynen on ikuinen peikko, kunniapuheenjohtajan halu suosioon ja valtaan on liikaa "minä vain" politiikkaa. Se näkyy edelleen hänen toimissaan. Aikanaan hän pelasi ulos omaa Virolaista, onnistui siinä lopulta, vaikka Karjalainen ei presidenttinä loistanutkaan. Hallituspelissä Sorsa otti Holkerin, kun Väyrynen yritti kammeta Sorsaa altavastaajaksi samaisen Holkerin avulla. Surullinen tarina sekin, tuo "hallittu rakennemuutos" ei koitunut Suomen parhaaksi sekään. Nyt sitten Sipilä, ehdoton virhe liika kapitalistien palvonta ja kokemattomuudesta johtuva johtamistapa. Ne näkyvät koulupoikamaisina virheinä ja Suomen kansan aliarvioimisena.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #7

Ilkka,

en minä mikään Väyrysen asiamies, saatikka fani, ole. Kerron vain sen minkä tilastot ja kehitys mielestäni osoittavat.

Olen hänestä monet ja monipuoliset kirjat lukenut - myös hänen omansa - ja kaiken lisäksi myös käytännössä hänen kieroiluistaan sinuksi tullut.

Esimerkiksi Mauno Koiviston kirjat Kaksi kautta ja Historiantekijät ovat siinä hyvin paljastavia teoksia; aitoja dokumenttejä, sanasta sanaan.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #8

Aivan, en tarkoittanut vihjatakaan siihen suuntaan. Vain se, että taustatekijät vaikuttavat paljon puolueen suosioon, ei yksin johtajat. Minä en tiedä mitään muuta kuin sen mitä toisetkin näkevät, kuulevat ja lukevat. Vanhanen, Kiviniemi, Sipilä......vain nämä tulevat nyt mieleen viimeisistä johtajista Keskustassa. Väyrynen dominoi puoluetta vähän tai vähän enemmän, on aina ollut julkisuudessa. Inhimillisyys ja itkeminen televisiossa, oli aikanaan kovilla julkisuuden kanssa. Vaatii historiaan palaamista, että muistaisi taas kaiken kattavalla tavalla. Pohjantähti opisto lapissa, se mies huseeraa uskomattoman paljon, kenen hyväksi loppujen lopuksi. Mene ja tiedä, mutta hän myös osaa ajoittain populistisen politiikan. Tekee sen usein asialinjan säilyttäen, mutta hän osaa myös muuttaa mielipiteensä tuulen mukaan. Vennamo ja Valco Sorsa oli myös esillä kauan, tiettyä populismia sekin. Vennamo vain tuntui todella tarkoittavan mitä sanoi.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Noin niin kuin lyhyesti sanottuna, on aivan sama ketkä Suomi-provinssin jallituksessa istuvat. Käskyt tulevat eduskuntamme ulkopuolelta ja enimmäkseen ulkomailta. Ja niitä totellaan. Takkien pyörimisessä ei ole kyse puolueiden pyrkimyksestä kompromisseihin, vaan juurikin ulkopuolisesta käskytyksestä, mistä suomalaisille ei kerrota. Jatkuvaa sumuverhon laskua tämä on ollut jo kymmeniä vuosia.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala
Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Mitäpä sitten vielä, aivan vähän. Eilen oli se epäluottamuslauseesta keskusteleminen eduskunnassa, Keskustan hallituksen säästäessä myös koulutuksesta. Vaikuttaneeko säästöt Pohjantähti opistoon, jonka varapuheenjohtaja Paavo Väyrynen on. Jos asiat ovat näin pahasti, niin sitten vain vastaiskuun ja nopeasti. Samassa aiheessa pysyen, tuntuu että vain Kokoomuksen kannattajat eivät epäile puolueensa linjaa ja toimintaa. Tämän päivän blogeista Keskustan Elina Lappalainen ihmettelee hallituksen puheita. Asiaan voi tutustua hänen kirjoituksensa lukemalla.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Ilkka,

Elina Lappalaisen blogiin viitaten, tutkiskelin taannoin asiaa ja kirjoitin siitä jutun mediaan 19.8."Suomen kilpailukyky on kunnossa"; eli on vastoin hallituksen väitteitä.

Sittemmin samanlaisia uutisia ja juttuja on tullut enemmänkin. Totuus pikku hiljaa paljastuu. Poliittisia väitteitä riittää kyllä oiottaviksi!

http://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/...

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Hyvä näin, nuori nainen on siis oikeassa. Se on vaikeata rehelliselle tämä politiikka, kun valehtelemalla saa sen tuhat extra ääntä lisää, ja pääsee siten kansan suosioon. Mutta valheet tulevat julki aika usein, jos joku uskaltaa totuudesta puhua. Onneksi itse tiedän varsin vähän, joten jätän asiat tietäville, mutta etsin kyllä sitä totuutta. Sebastian Tynkkynen on netissä juuri nyt, Kaleva lehden nettilähetys ja pakolaiset. Nämä on aina näitä, jossain joku tekee jotain, josta saa tietää vasta aikojen perästä. Sumua silmien edessä on tänä päivänä ja paljon, poliittisella kentällä varsinkin. Toki aina voi arvailla tapahtumia historian valossa. http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/suora-lahetys-ou...

Toimituksen poiminnat