HeikkiSantala Iskee avoimesti; perinteisten arvojen puolesta

Postin Pihkalan-kaarti nurin

 

Omistajaohjaaja Juha Sipilä (kesk) joutui perääntymään Postin rikkurien käytöstä. Hyvä kun ajoissa. Niin olisi käynyt jatkossa joka tapauksessa.

Samoin tulee käymään ns. pakkolakien kanssa. Työntekijät puolustavat  tarvittavin keinoin perustuslaillisia ihmisoikeuksiaan pakkovaltaa vastaan. Sipilän hallitus on pahasti eksyksissä.

Sopimusyhteiskunta on puolustamisen arvoinen. Pakkovalta on tuhoon tuomittu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Valtakysymyksiä. Pääministeriksi noussut Juha Sipilä, on kenties uskonut, että valtahurmiossa kaikki on mahdollista - kunnes kansa huutaa ja pistää polvilleen.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Mirjami;

kyllä hänen uhossaan ja perääntymisissään paistaa läpi vääränlainen usko saneluvaltaan ja omaan ideologiaansa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Niin. Postilakko alkaa huomenna ja jatkuu pitkään, kunnes päästään sopimukseen jossa postilaisten työ- ja palkkaehdot muuttuvat. Tuskin paranevat.

Posti elää rakennemuutosta ja postin jakaminen tulee muuttumaan. Yksitishenkilöt eivät päivittäistä jakelua tarvitse. Yrityspostin hoitavat yritykset itse yksityisten lähetti- ja jakeluyritysten kautta. Tärkeää postia ei edes postin jakeluun uskalla laittaa.

Terveyskeskukseenkaan ei joka päivä pääse. Miksi postia pitää lakisääteisesti jakaa joka päivä ? Aivan älytön ja kallis laki.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Ilkka,

uskon kyllä että postilaiset tietävät ja ymmärtävät mikä on mahdollista ja mikä ei.

Näyttää siltä, että Posti pantiin avaamaan Sipilän pakkovaltaa. Ay-liikkeen tuomio taisi yllättää.

Sopimus tästäkin lopulta syntyy. Se on osa sopimusyhteiskuntaa.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Postin tunnus on torvi. Viime päivien rikkurisuunnitelma todistaa sen olevan kutakuinkin oikea.

Kummallinen juttu muuten koko postinjakelu. Norjalaisilla lienee rahaa ja tarvetta jakaa kirjeposti kuutena päivänä viikossa?

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Markku,

kyllähän posti melkoisessa kurimuksessa on, niin kuin moni muukin ala; esimerkiksi paperi-media.

Pahemman luokan virheen Posti teki lähtemällä pakkokeinoihin. Sitä työntekijät eivät vähällä unohda.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

"Terveyskeskukseenkaan ei joka päivä pääse. Miksi postia pitää lakisääteisesti jakaa joka päivä ? Aivan älytön ja kallis laki."

Onko. Kuka tästä kärsii, heikko-osainen on jälleen kerran kärsijänä tässäkin herrojen ahneudessa.

Pitikö postin lähteä kallan jos siimat eivä kestä, maailman valloitus kävi taas kerran kalliiksi Suomalaisille.

Suomalainen johtajuus näyttää olevan, mitä enemmän poltata veronmaksajien rahoja sitä menestyeneempi olet.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Ari,

perustuslakihan edellyttää vain kansalaisten tasavertaisuutta. Lailla sitten tarkemmin säädetään miten se esimerkiksi postipalvelujen osalta toteutetaan.

Sähköisen tiedonvälityksen kehitys viimeisen parinkymmenen vuoden aikana on perusteellisesti muuttanut monet perinteiset palvelut; esim. pankit.

Sama riipaisee myös postia. Tässähän nyt Sinulle vastaan ohi postin palvelun :() Ennen se olisi kestänyt viikon verran.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei tuo välttämättä viikkoja kestä, isoilla mediataloilla menee kuppi nurin, kun lehdet ei kulje, painostusta tulee varmasti paljon, jos vielä AKT laittaa tukilakkoja, kuten ovat luvanneet.

Tällaisella pienellä antikvariaatilla, joka elää verkkokaupasta, tilanne onkin sitten mielenkiintoisempi, pitää sitten vaan ilmeisesti odotella, muutakaan ei voi tehdä.

Siltinkin on nuo postin johdon vaatimukset sellaisia, ettei niihin työntekijäpuoli koskaan suostu.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Petteri,

aivan; pakettipostiahan lakko pahasti kirpaisee. Ne kun eivät vielä bitteinä siirry.

Se mitä posti-riidasta mediassa on kerrottu, viittaa kyllä siihen että posti on lähtenyt haukkaamaan kerralla työntekijöiltä liian isoa palaa. Se voi hyvinkin johtaa tukitoimiin, kuten mainitsit.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mielenkiintoista olisi tietää kuka Sipiln toimia ay-liikkeen suhteen ohjaimia taustalla kiskoo, ettei vaan Esko Aho.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Arto;

ei käy kiistäminen. Jäihän Aholle ja Vanhaselle kivi hiertämään kenkään.

Taisto Lehti

Voitko Heikki Santala selittää miksi pakkolaki ei ole se, että kaikki, yleensä pienemmät taikka EK:n liittoihin kuulumattomat ns. "Villit" yritykset pakotetaan pilkulleen seuraamaan ns. Yleisitovaa työehtosopimusta. Minulla on kokemusta siitä, että koko henkilökunta yksimielisesti kannatti jotain pientä muutosta tiukkoihin SAK/EK sopimuksiin, mutta tämä PAKKOLAKI esti järjen käytön. En kannata luokkataisteluhenkistä retoriikkaa.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Taisto,

tiedät varmaan hyvin, että työehtosopimusten yleissitovuuden tarkoitus on antaa työntekijöille tes:ssä määriteltyä vähimmäispalkkatasoa koskeva lain suoja.

Eli suojata työntekijät alipakkausta ja muuta hyväksikäyttöä vastaan. Sitä edellyttää jo perustuslain mukainen perusoikeuksien yhdenvertaisuus.

Voihan työntekijän laillista vähimmäisoikeutta tietysti kutsua "pakkolaiksi", kun haluaa polkea palkkoja ja muita ehtoja. Sen sijaan tes:a parempien palkkojen maksamiselle ei ole esteitä.

Taisto Lehti

En osannut kysyä oikein, koska et ymmärtänyt kysymystäni. Eli, eikö sekin ole Pakkolaki kun yleissitovuuden perusteella yrittäjä ja työntekijä eivät saa yhdessä ja hyvässä sovussa sopia työnteon ehdoista työajan ja palkkauksen suhteen, vaikka niiden taso on parempi kuin tes-minimiehdot.
AY - johtajien vastaus yrittäjille on että liittykää liittoon. Miksi laki pakottaa liittymään työnantajaliittoon, johon ei halua ja miksi työtekijä ei saa sopia työnsä ehdoista vaikka kokee ne parempina kuin mitä Tes-tarjoaa.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #15

Taisto,

kyllä kysyit oikein ja sen myös ymmärsin kerralla.

Ymmärrän myös mitä takaa ajat. Mutta lain säätäjä on ollut ja on toista mieltä.

Suomessa on järjestäytymisvapaus, eli vapaus myös olla kuulumatta liittoon (Pl 13§). Järjestäytymiseen kuuluu vastaavasti sopimisoikeus järjestäytyneiden välillä

Miksi et voi maksaa tes:a parempaa palkkaa? Aivan samoin kuin järjestäytynyt työnantajakin voi maksaa.

- Olen ollut aikanaan pöydän molemmilla puolilla; tosin järjestäytyneiden sellaisten. Mikään ei estänyt maksamasta yli tes:n ns. liukumina. Ja hyvin meni kaupaksi.

En tässä nyt kuitenkaan esiinny minään oppimestarina. Kunhan sadepäivinä kirjoittelen.

Taisto Lehti

En vieläkään saa selvää vastauksestasi miksi järjestäytymätön työantaja ei saa poiketa järjestäytymättömät kanssa työsopimuksensa ehdoista muussa kohdissa kuin lisäpaikan maksamisessa. Järjestäytyneillä on erikoisoikeuksia ja joustopykäliä. PAKKOLAKI yleisitovuudesta estää sopimasta.Metallin ja muidenkin tes-sopimusten sallimista joustavimmista työajoista sopiminen on pakkolailla kielletty, jos ei ole työnantajaliiton jäsen. Tämä pakkolaki tekee myös mainitsemasi perustuslakien mukaan epätasa-arvoisen tilanteen kahden yrityksen ja sen työntekijöiden välillä. On siins pakko järjestäytyä jotta saisi samat edut vaikka kirjoitit että on järjestäytymisvapaus. Älä puhu enää palkasta, sitä maksettiin enemmän, vaan kaikista muista tes-ehdoista , joustavimmista työajoista mm. jota työtekijä halusi.

Y

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Taisto hyvä; koetan vielä kerran :

Suomessa ei ole järjestäytymis- eikä sopimuspakkoa kummallakaan puolen pöytää. Molemmissa vallitsee valinnan vapaus, ja valinnasta johtuvat edut ja seuraamukset.

Suomessa on yli 300 000 verovelvollista työnantajaa ja noin 2,2 miljoonaa työntekijää. Tarvitaan järjestelmä näiden välisten työsuhteiden sopimiseksi ja valvomiseksi.

Perustuslaissa on turvattu ammatillinen järjestäytyminen ja näiden yhdistyksille vapaus muiden etujen valvomiseksi. Tähän perustuu muun muassa työehtosopimuslaki.

On mahdoton ajatus että kunkin 300 000 yksittäisen työnantajan kanssa ammattiliitot solmisivat oman työehtosopimuksen; kuten osaltasi vaadit. Niinpä "Tammikuun kihlauksessa" 1940 STK ja SAK sopivat keskitettyjen neuvottelujen käymisestä ja työehtosopimusten tekemisestä työnantaja- ja työntekijäliittojen välillä. Työehtosopimuksia on nytkin useita satoja.

Jotta myös järjestäytymättömien työntekijöiden ja järjestäytymättömän työnantajan työntekijöiden tasavertaisuus toteutuisi työehtojen osalta, on sen takaamiseksi työsopimuslaissa säännös (7§), jonka mukaisesti työnantajan on noudatettava vähintään valtakunnallisen yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä. Se on työntekijän suoja työnantajan hyväksikäyttöä vastaan. Juuso Waldenin tapaisten suoraselkäisten patruunoiden aika on ollutta ja mennyttä.

Työehtosopimusten ehtoja - kuten kaikkia muitakin sopimuksia - voivat muuttaa tai soveltaa vain niidet tekijät; eivät sivulliset. Toisen maalle ei saa rakentaa.

Kuten sanottu, en tässä "opeta" mitään, kertaan vain säännöksiä. Ellei halua kuulua sopimusjärjestelmään, niin ei ole myöskään sen sopimusoikeutta.

Taisto Lehti

Kiitos kärsivällisestiä vastauksesta. Suomessa ei ole 300.000 työnantajaa, olisikin. Yrityksiä on 200.000 ja niistä yli puolet on Yksinyrittäjiä.
Ongelmana pidän sitä, että Suomi on nyt lamassa. Henkisessä ja kohta aineellisessakin sitten kun lainansaanti loppuu.
Työpaikkoja ei synny lisää koska ei ole tarpeeksi yrityksiä eikä ihmisiä jotka haluavat tai voivat työllistää ketään. Valtion verotulot eivät kasva tarpeeksi, koska palkkatyön kautta ei synny verotettavaa tuloa ja huoltosuhde heikkenee aina vuoteen 2030 asti jolloin me suuret ikäluokat olemme haudassa.

Työmarkkinat eivät toimi. Sen osoittaa se työtä ei synny. Vika on jossain ja osapuolet syyttelevät toisiaan. Työtä kuitenkin on paljon tekemättä, mutta ei ole palkanmaksajia, eli niitä työn hankkijoita. Itse olen vapautunut inhotusta ja halveksitusta ,yrittäjä/työnantajan statuksesta pari vuotta sitten ja olen hyvin onnellinen. Ei koskaan enää. Yritän hoitaa vain itseni ja perheeni mutta en vaadi yhteiskunnaltakaan mitään.

Itse kannatan ja olen ehdottanut usein EK:n lakkauttamista. AY-osapuoli voi sitten koko koneiston voimalla neuvotella työpaikoilla työehdot ja jos ei sopimusta synny, eli työpaikkaa, niin kukin voi vapaasti etsiä parempia ehtoja muualta, vaikka ulkomailta. Työn teettäjät saavat myös järjestää asiansa parhaaksi katsomallaan tavalla ja jos työn tekijöitä ei löydy, niin voivat siirtää toimintansa ulkomaille, kuten yhä kiihtyvällä tahdilla nyt tapahtuukin. laki voi estää kaikenlaisen riiston, alipalkkauksen ym. Ihmisoikeuksien loukkaukset. Tämä systeemi ei enää toimi, koska Suomesta on tullut Euroopan heikoin lenkki. Voimme tietenkin yrittää uusin ideoin sulkea rajat, mutta Globaalisaation maailmassa emme näillä asenteilla pärjää.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #19

Taisto;

sanoin "Suomessa on yli 300 000 verovelvollista työnantajaa."

EK:n mukaan Suomessa oli 266 909 yritystä vuonna 2011, ja
Veron mukaan niitä oli 270.000 vuonna 2012.

Molemmista puuttuvat maa- ja metsätalousyrittäjät, joita tilastokeskuksen mukaan on 57 000. Lisäksi tulevat kalatalousyrittäjät, jotka nekin työllistävät.

Näihin tietoihin perustuu lukuni; ei hatusta vedettyyn. Vältän panemasta omiani sekaan.

Mitä sitten elinkeino- ja työmarkkinaelämään muuten tulee, niin molemmissa on melkoinen epävarmuus ja kuhina menossa. Mielestäni pitäisi puhaltaa yhteen hiileen kuten aiemminkin vastaavissa tilanteissa. Uhkailu ja pakottaminen vain pahentavat asiaa ja jakavat leireihin. Toivottavasti ei käydä vaikeimman kautta. Vaara siihen on.

Kiitti vain mielenkiinnostasi!

Taisto Lehti Vastaus kommenttiin #20

Myönnän kernaasti virheeni jos todella Suomessa on 327.000 työnantajaa ja kiinnostuinkin tutkimaan asiaa. Palaan siihen.
Olen kuitenkin jo nyt varma siitä että pääosa on ammatinharjoittajia, jotka työllistävät enintään yhden työntekijän. Niitä tapauksia varten en pidä tarpeellisena liittyä EK. Minulle riitti hyvin että luottamusmies antoi SAK:n parisatasivuisen sopimuskirjan, jota ei tarvinnut koskaan edes lukea, koska hän hyvän AY-koulutuksen saaneena kertoi mitä se sisälsi ja niin tehtiin. Kun siten keskusliitto järjesti lakkoja, niin me teimme aina erillissopimuksen. Lakot kun olisivat tuhonneet sekä minun yritykseni että heidän työpaikkansa. Voin kertoa enemmän ja tarkemmin jos olet kiinnostunut.
Siitä tulee myös syy siihen, että en halunnut koskaan kuulua STK/EK koska pidin tärkeänä pitää firma pystyssä ja varmistaa työpaikat. Siitä ei ollut kiinnostunut ei EK, SAK, STTK, jotka päättävät työehdoista. Minulla oli todella kiire myydä ja hankkia töitä tehtaalle. Onneksi pääsin siitä hommasta irti ja vapaaksi ja vielä melko terveenä.
Tuttavapiiriini kuuluu paljon entisiä yrittäjiä joista useimmat eivät halua toimia koskaan enää vihanpidon kohteena työnantajina. Lapsiani en ole sellaiseen halunnut. Mielestäni AY liikkeen pitää ottaa kokonaan uusi strategia ja ruveta järjestämään itse työpaikkoja, niinkuin ennenkin koko mahtava E-liike.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #21

Taisto,

kerroin vain mistä omat lukuni tulevat, en mitään virheitä hakenut. Työnantajia on joka tapauksessa niin paljon, ettei työnantajakohtainen tes ole mahdollinen.

Sipilä-EK-hallitus on saanut työmarkkinat sekaisin. Luottamus on tipo tiessään; ilman sitä otteet kovenevat. Häkämiehen ja Sipilän jäljiltä korjaamista riittää vielä pitkäksi aikaa. Aavistelen vaikeaa vuotta. PK-yritykset ovat siinä sijaiskärsijöitä.

Tietenkin odottaisi että partit saisivat "työmarkkinasopimuksen" kasaan. Pahaa pelkään.

Taisto Lehti Vastaus kommenttiin #22

Olen luopunut toivosta. Toivoni on ollut EK::n lakkauttaminen, mutta se ei varmaan toteudu. Suomi- laiva uppoaa hitaasti ja käännettä ei näy. Toivon todella että SDP(SAK) saa mahdollisimman pian vallan, rauhallisesti ja äänestyksen kautta eikä kuten v. 1918, ja laittaa asiat kuntoon. Masentavinta on nopeasti kasvava työttömyys . Nuorisolla ei ole näköalaa eikä tulevaisuutta. Yksityinen sektori ei vedä eikä tule pelastamaan tätä ongelmaa. Sillä puolella ei ole enää kykyä. Se on jo nähty.

Sipilän ja Häkämiehen hallitus ei pärjää AY liittojen kanssa, joten parempi olisi vaan luovuttaa valta sille jolla on voimaa. Mihinkään sixpack hallitukseen en usko, niistä on kokemusta riittävästi.
Toivon että AY-liikkeellä on hyviä business-ideoita ja markkinointikykyä ja liikkenjohtotaitoja. Lakot vain pysäyttävät työt, eivät luo sitä. Silloinhan ei olisi niitäkään ongelmia.Tarvitaan uusia voimia ja ideoita.

Jos olet kiinnostunut, niin voin kuriositeettina meilata yrittäjäurastani jos saan osoitteen.

Hyvää loppuvuotta
Taisto

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Kiitos mielipiteistä ja toivotuksista ja

antoisaa jatkoa ja Hyvää Joulua!

t. heikki.santala@netti.fi

Toimituksen poiminnat