HeikkiSantala Iskee avoimesti; perinteisten arvojen puolesta

Presidentti selvensi puheitaan

  • Presidentin puhe kaipaisi täsmennystä
    Presidentin puhe kaipaisi täsmennystä
  • Presidentti selvetää puheitaan
    Presidentti selvetää puheitaan

 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on Ylen haastattelussa Wienissä selventänyt valtiopäivien avajaispuhettaan.

 

Puheesta nousi kova kohu sen tulkinnanvaraisuuden ja tarkoituksen epäselvyyden takia. Puhe ehti levitä sellaiseen kansainväliseen mediaan ja aiheuttaa hämmennystä.

 

Puhe voitiin esimerkiksi tulkita tarkoittavan kansainvälisten pakolaissopimusten rikkomista.

 

Sellainen presidentiltä ei voi tulla kuuloon. Presidentin, jos kenen, tulee puolustaa lakia.

 

Presidentiltä pyydettiin ja edellytettiin puheen täsmennyksiä. Sitä on nyt saatu:

 

”Niinistö sanoo Ylen mukaan, ettei hän tarkoittanut, että Suomi rikkoisi jotenkin kansainvälisiä pakolaissopimuksia.” (HS 6.2., ohessa)

 

Hyvä niin, tältä osin puhetta. Mutta kokonaisuudessaan siinä on vielä arvailujen varaa, ja varmaan monen jutun juuri.

 

Presidentin pitämä puhe ei ole mikä tahansa puhe; ei varsinkaan noin poikkeuksellisen jyrkkä puhe. Poikkeuksellista on myös, että presidentti joutuu sanomisiaan oikomaan tai selventämään.

 

Poliitikot puhuvat usein löysiä ja muuttelevat niitä päivästä toiseen.

 

Tasavallan presidentti on sensijaan politiikan yläpuolella, erityisesti puoluepolitiikan.

 

Presidentti puhui suoraan kansalle. Siksi kansalaisilla on oikeus saada täsmällistä tietoa presidentin tarkoituksesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Presidentin soisi myös ilmaisevan itseään selkeämmin. Aikaisemmin hän on niin tehnytkin.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Sini,

monenlaisille tulkinnoille puhe kieltämättä antaa aseet.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Presidentin puhe oli alunperinkin selkeä ja osuva:

Jossakin vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme, tässä ja nyt, kykene täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten määräyksiä.

Yli kykyjensä kukaan ei ole velvoitettu, tai sama latinaksi, on oikeusopin lause. Jos Suomeen tulee vaikka vuodessa miljoona turvapaikanhakijaa, sitten ei heidän suhteensa kyetä järjestämään nykyistä Geneven sopimukseen pohjaavaa turvapaikkahakemusten käsittelyä. Ei vaan kyetä, vaikka se olisi kuinka kansainvälisten sopimusten mukaista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Siltä osin että hän puhui uhattuna olevista eurooppalaisista arvoista avaamatta sitä oli epäselvä ja vihjaileva ja hommaforumia mielistelevä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Euroopan arvot on lueteltu aika tarkkaan EU:n perussopimuksessa (2 artikla), josko sieltä kannattaisi katsoa. Niiden mukaan eläminen ja niiden toteuttaminen vaarantuu tietenkin tilanteessa, jossa esimerkiksi tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden tulisi olla jokaisen oikeus mutta maahan tulevan väestön lukumäärän vuoksi näitä ei voida kaikkien osalta toteuttaa. Eikö tämä ole aika selvä asia? Jos se on jotenkin vierasta, niin voin sanoa, että ihanteiden toteuttaminen on ennen kaikkea resurssi- ei tahtokysymys.

Tässä niitä: ihmisarvon, vapauden, demokratian, tasa-arvoisuuden, laillisuuden ja ihmisoikeuksien kunnioitus, mukaan lukien vähemmistöihin kuuluvien oikeudet. Yhteisölle on luonteenomaista pluralismi, diskriminaation välttäminen, suvaitsevaisuus, oikeudenmukaisuus, solidaarisuus ja miesten ja naisten tasa-arvo.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #6

Max,

osaltani olen koettanut perehtyä asiaan vain olevien säädösten kannalta.

Ja säädöksethän ovat jakosi mukaisesti tahto-kysymyksiä. Ja kun tahtoa ei eri puolilla maailmaa riitä, niin pakolaisvyöryt ovat seurauksena.

Tietenkin resurssi- ja tahto-kysymykset myös usein törmäävät. Siihenhän presidentti nyt viittaa.

Kun 70 vuotta sitten selvisimme omien puolen miljoonan Karjalan siirtolaisten asuttamisesta - tosin rkp-eliitin sanoutuessa siitä irti - niin kyllä tästäkin selvitään. Ennen muuta se on kuitenkin eurooppalainen ongelma ja siten yhteinen ratkaisu pitäisi löytyä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #15

Kirjoitin kylläkin että ihanteet ovat resurssi-, eivät tahtokysymyksiä. Nuo kansainväliset sopimukset ovat tietenkin säädöksinä voimassa Suomessa, lainsäädännön alaan kuuluvat saatetaan voimaan laeilla, muut asetuksilla.

Kansainvälisissä sopimuksissa ilmenevät useimmiten nuo ihanteet, joiden katson olevan resurssikysymyksiä. YK:n yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus, erityisesti sen nyt niin kovasti esillä ollut 14 artikla on resurssikysymys. Tästä mm. Tanskan pääministeri puhui jo ennen joulua, mutta sekin puhe hukkui rasisti-huutoihin.

Oikeutta turvapaikkaan ei ole kyseenalaistettu. Turvapaikkaoikeus sellaisena kuin se esiintyy ko. julistuksessa, tuo mukanaan useita muita liitännäisiä oikeuksia: oikeuden valita mistä maasta turvapaikkaa haetaan, oikeuden saada asiansa ratkaistua ilman, että henkilöllisyyttä on edes jollain varmuudella todistettu, oikeuden hylkäävästä päätöksestä huolimatta jäädä maahan ja piiloutua (realistisia keinoja maasta karkoittamiseen ei ole) ja mm. oikeuden hakea turvapaikkaa itse asiassa niin monta kertaa kuin itseä huvittaa. Turvapaikanhakijalla on myös oikeus perheenyhdistämiseeen. Lisäksi vastaanottajamaalle muodostuvat sellaiset velvollisuudet kuin turvapaikkaa hakevan elättäminen, asuttaminen, terveydenhoito, jne. Ei tällaisia asioita otettu lainkaan huomioon tuota julistusta annettaessa, eikä siinä mainita mitään tällaisista liitännäisoikeuksista.

Jos tällaisista asioista ei edes voi avata keskustelua ilman että tulee jollain tavoin leimatuksi siten kuin nykyään on tapana, mistä sitten voidaan keskustella?

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #16

Max hyvä !

Ymmärsin kyllä mitä tarkoitit. Enkä suinkaan "leimaile". Puhuin säädöksistä.

Eihän noita mainitsemiasi resurssi-vai-tahto-kysymys voi erottaa; ovat kuin muna ja kana. Säädökset vain ovat velvoittavia.

Kiitti vielä palautteesta; emme taida asiasta riitaa saada aikaan ;)

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Ilari,

tutkiskelen puhetta vain olevien säännösten kannalta.

Mitä itse pakolaisvyöryyn tulee, niin kyllä siinä on selvittämistä. Ja kun siinä on jo suurimmat viisaudet esitetty, niin jätän omani tässä väliin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Presidentti tuohtui turhaan, puhe oli epäselvä" Näin toteaa puhetaidon opettaja Antti Mustakallio. Mustakallio toteaa myös, että "puheen ehdottomasti suurin ongelmana on ilmaisun epäselvyys ratkaisevan tärkeissä kohdissa" Mustakallio on kirjoittanut puheesta perustellisen arvion nettisivuilleen www.sanahaltuun.fi. Lainaukseni ovat eilisestä Iltalehdestä.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Arto,

Mustakallion analyysi on hyvä ja selkeä; asiantuntijan jälkeä.

Yllättävän paljon netistä löytyy muitakin vastaavia, ei niitä tarvitse edes hakea. Ei tällaista ole presidentin puheista aiemmin nähty.

Ei savua ilman tulta.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Niinistö noudatti juristien vanhaa periaatetta: selvät asiat sotketaan ja sotkuset asiat selvitetään!
Paino sanonnan alkupuolella.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Reijo,

tuotahan sitä työuralla tuli päivittäin eteen.

Kari Ahveninen

Mielenkiintoista. Mielestäni luettuani kirjoitetun kopion Niinistön puheesta siinä ei ollut mitään epäselvää.

No, mitä nyt suvaitsevaisten mielestä, heidän mielestäänhän se oli epäselvää.

Älä siis sinäkään Santala ala selittelemään sellaista mistä et itse ole vastuussa, et itse ole kirjoittanut etkä varsinkaan itse ole sanonut. Parempi olisi vaan pitää suu supussa ilman parempaa tietoa.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Kari,

onnittelen, että Sinulle asia on noin yksinkertainen.

Presidentti on sen sijaan joutunut sitä itse "selventämään". Tuskin viimeisen kerran.

Ilman värillisiä laseja puhetta tutkineet monet alan asiantuntijat ovat tulleet kanssasi päinvastaiseen tulokseen; kuten kommenteista edelläkin käy ilmi.

Et kai sentään koeta kieltää mielipiteen- ja sananvapauttani? Niistä kyllä pidän lujasti kiinni

Mitä "parempaan tietoon" tulee, niin tämä juttu, kuin edellisetkin juttuni aiheesta, pohdiskelevat asiaa vain säännösten kannalta. Sitä tietoa lukutaitoisille on kyllä riittävästi saatavilla. Ja niihin faktoihin olen tukeutunut. Ks. Linkit alla.

- Voisin Sinullekin suositella aluksi vaikkapa "Ihmisoikeusliitto: Sata kansainvälistä asiakirjaa" (ISBN 951-37-1403-9). Perustuslaki esitöineen ja kotimaiset ihmisoikeusselvitykset ja -ohjelmat on myös hyvä tuntea

Ja ilo on todeta, kuinka paljon valistuneita blogisteja asiassa näiltäkin sivuilla löytyy. Tietenkin on sitten vielä ynnämuut.

http://heikkisantala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2100...

http://heikkisantala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2113...

Kari Ahveninen

En minä sinun sananvapauttasi ole mitenkään kaventamassa. Kunhan kehoitin pitämään huolta omista sanomisistasi, eikä sen paremmin arvailemaan kuin selittelemäänkään jonkun toisen sanomisia.

Jos sinä alat selittämään mitä joku itse asiassa sanoi, tai ainakin tarkoitti, tai mitä sinun mielestäsi hänen olisi pitänyt sanoa tai tarkoittaa niin se vaikuttaa vähän siltä että haluat nimenomaan rajoittaa puhujan vapautta sanoa mitä hän haluaa sanoa.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #26

Kari,

mutta etkös nyt juuri itse puutu "jonkun toisen" sanomisiin ?

Ei näillä sivuilla taida kukaan vain itsenä kanssa "keskustella". Tosin vanha sanonta sanoo, "kun kysyy ja itse vastaa, ei tule jälkipuheita" ;))

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Niinistö ennakoi puheessaan tilanteen, jossa naapurimaan Löfven pitää vastaavaa puhetta, joka olisi pitänyt pitää Ruotsissakin jo kauan aikaa sitten. Ay-kämpässä asuva Wahlström on selvittelemässä omia sotkuja, mutta osa kyllä jaksaa horista tilanteesta huolimatta. Vai onko hitsari Löfvenistä tullut rasisti vanhoilla päivillään?

Jälkiviisaissa Isokallio totesi taannoin 30000 arvioidun maahanmuuttajan kustannuksista lyhyesti ja ytimekkäästi: pitää rakentaa Imatran kokoinen kaupunki kaikkine härppäkkeineen tuon joukon asuttamiseksi ja kotouttamiseksi. Höpötys loppui siihen vastapuolen osalta ja jatkettiin hiljaisuuden jälkeen jostakin muusta. Ei tullut arvioita kustannuksista eikä mistään muustakaan. Kansliapäällikkö Erkki Virtanen sanoi tämän hetkisen (30000 matua)kustannusten kohoavan 150000 milj, E 1,5 miljardiin 300000 tulijan asteikolla. Tuohon Virtasen arvioon ei vielä kuulu mitään Imatran kokoisen kaupungin rakennusprojektia, vaan muita kuluja hotellimajoitukset, tulkkipalvelut jne.

Santala, yritä laatia itse vastapuhe Niinistön puheelle, ihan vain akateemisessa mielessä. Koeta kurkistaa tulevaisuuteen ja maalaa kuva Suomesta, jossa ei leikata koulutuksesta, köyhiltä, ei asuteta ihmisiä keskitysleireihin vaan imatroihin, kaikille tessin mukaiset ansiot jne. Tarkkaile ympäröivää maailmaa ilman silmälappuja, analysoi tilamnne kuin entisajan metsästäjä, jonka piti saada hirvi kaadetuksi laumansa nälän voittamiseksi ja suojelemiseksi. Akateemisen puheesi jälkeen voimme sitten analysoida tilannetta , kun on paino ja vastapaino. Sinä et kuitenkaan ole tyypillisin rahaa seinästä-vasurivihreä, joten voisin olettaa ratkaisuja ainaisen kitinän tilalle.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Veikko hyvä,

nyt koetat panna suuhuni sellaista, joka ei sinne kuulu.

En suinkaan ole kansainvaelluksen puolella, kun kirjoittelen mitä olevat säädökset ihmisoikeuksista sanovat. Kyllä niitä pitää voida tutkia ja niistä kertoa, tulematta heti leimatuksi siksi tai täksi.

Hämmästelen kiivauttasi. Olet kääntänyt juttuni päälaelleen. Et löydä niistä yhtään sanaa tämän pakolaissotkun puolustamisesta. Silti sitä väität. Mutta vahinkojahan sattuu.

Kun juttuni eivät Sinua ole kiinnostaneet, niin tyrkytän yhtä vielä kertaalleen :

http://heikkisantala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2076...

Eiköhän tämä tästä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mielestäni tasavallan presidentti Sauli Niinistö selitteli aivan turhaan puheitaan. Juna meni jo.

Perin onnetonta.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Pekka,

tohdin olla toista mieltä; presidentin puhe on puhe koko kansan nimissä. Kyllä sitä on oikeus kommentoida.

Yleensähän presidentin puheet pakkopullana tulevat ja menevät. Tämä oli toista maata. Sitähän keskustelukin osoittaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Heikki,

Selittelyn makua niin kommentissasi kuin presidentin selvennyksessäkin.

Nykyinen tiedonvälitys on liian nopeaa jälkipuheille.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #22

Pekka,

rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikäli on tarvetta jälkikäteen selvennettävä puheitaan on se merkki siitä, että joku on mennyt puheessa pieleen. Uskon suomalaisten olevan varsin yksimielisiä siitä, että nykytilanne, turvapaikanhakijoiden suuren määrän vuoksi, ei ole hyvä.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Toimituksen poiminnat