Demarit kärjessä, persut hännillä

 

Ylen gallup-tulokset 3.11. ovat hyvinkin odotetunlaiset: SDP on vakiintunut kärkeen ja PS vastaavasti takiaispuolueeksi. Keskustan kannatuksen lasku on sekin odotettu; sen alku kesti vain arvioitua kauemmin.

Perussuomalaisten puoliintumista eduskuntavaaleista on selitetty rasismilla ja muilla edustajien töppäilyillä. Totuus on poliittisen historian ja lainalaisuuksien perusteella kuitenkin toinen.

Jytky oli puhtaan populismin tulos. Sen taustalla oli kannattajien protesti demarien oikeistopolitiikalle, ja keskustassa puolueen vaalirahoitusotkulle. ”Kosto-äänestettiin” persuja. Persuilla ei ollut omia ansioita.

Populismille on tunnusomaista nopea nousu ja yhtä varma hiipuminen. Näin on persuillekin käynyt.

(Silloin tällöin on hyödyllistä tutkailla mitä mieltä on mistäkin asiasta aiemmin tullut oltua, ja ottaa opiksi. Väärässä on helppo olla; oikean arvioiminen on työläämpää.)

(Juttu on julkaistu muun muassa Pohjalaisessa 11.5.2014)

ON DEMARIEN KOTIIN PALUUN AIKA

SDP:n harharetki perinteisiltä juuriltaan on kestänyt parikymmentä vuotta. Puolue on sen ajan harjoittanut sille vierasta niin sanottua lippos-oikeistolaista politiikkaa. Puolueen kannatus on eduskuntavaaleissa pudonnut 28,25 %:sta (1995) nykyiseen noin 15.5 %:iin. Lisäksi Paavo Lipposen (sd.) vain 6,7 %:n kannatus ja vasta viides sija presidentinvaaleissa oli myös selvä protesti puolueen politiikalle.

Puolueen alamäki juontaa juurensa Lipposen ilmoittauduttua julkisesti kapitalistisen sekatalousjärjestelmän vankkumattomaksi kannattajaksi: ”aatteellisen linjani huipentumana.” Siitä nousi demarileirissä valtava kohu. Lipposen katsottiin luopuneen puolueen linjasta ja loikanneen oikealla. Minkä tahansa puolueen aatteesta erkaneminen on samaa, kuin pappi saarnaisi ateismin puolesta.

Puolueen pääideologi Bo Ahlfors katsoi, että ”Lipponen on tehnyt lähes täydellisen virhearvion.” Samoin katsoi demarien koko kärkikaarti: Erkki Liikanen, Arvo Salo, Seppo Lindholm, Lasse Lehtinen, Aimo Kairamo, Matti Linnanahde ja monet muut. Lipponen leimattiin pelleksi; ennen aikojaan.

Ulf Sundqvistin (sd.) jouduttua pankkisotkujensa takia 1993 eroamaan SDP:n puheenjohtajan paikalta, nousi Lipponen poikkeustilanteessa puheenjohtajaksi, monien mielestä vahingossa. Kokeneet kaikkosivat saman tien. Lipposen oikeistolaiselle politiikalle oli tie auki. Sen seurauksina tulivat tulonsiirrot palkansaajilta ja vähäväkisiltä suuromistajien ja elinkeinoelämän hyväksi, samoin työväestölle vahingolliset veroratkaisut.

Lisäksi Suomi siirtyi Lipposen sinipuna-pääministerikaudella kohti EU:n ydintä. Hänen oma julkinen tavoitteensa oli EU:n presidentin virka. Lipposen tunnettu kepu-kauna vääristi maan politiikkaa laajemminkin.

Eero Heinäluoman 2005 ja Jutta Urpilaisen 2008 alkaneilla puheenjohtajakausilla ei politiikkaa oikaistu. Urpilaisen kaudella on linjan oikeistolaistuminen päinvastoin vielä lisääntynyt. Se vain on peittynyt EU-julkisuuspaistattelun alle.

Jokaisen vaalin vaalitulos, aina historian heikoin, ei sekään herättänyt puolue-eliittiä. Kannattajakunta sen sijaan äänesti siitä jaloillaan. Puolue luisui kuilun partaalle. Linjan muutos, puolueen tarkoitusta vastaavaksi, voi kuitenkin vielä nostaa puolueen kuiville.

Puolueen linjaan onkin nyt tulossa oikaisu puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) johdolla. Vuoden päästä eduskuntavaaleissa kannattajilla on lisäksi tilaisuus vahvistaa linjan muutos. Mihinkään eriseuraisuuteen ei ole aihetta. Puolue on vahvin yhtenäisenä.

Keskustassa tapahtui Paavo Väyrysen (kesk.) presidentinvaalin menestyksen ansiosta ”uskomaton” kannatuksen nousu runsaassa vuodessa 13 prosentista jopa 24 prosenttiin.

Samanlainen SDP:n nousu, demarien kotiin paluuna, on puheenjohtaja-vaihdon ja linjan oikaisun ansiosta hyvin todennäköinen. Merkkejä siitä on jo nyt.

Muutos onkin välttämätöntä poliittisen kartan oikaisemiseksi. Se avaa uuden alun myös punamulta-yhteistyölle. Kokoomuslainen Nato- ja liittovaltiokiihkoilu on maalle haitallista. Samoin kuntasekoilu.

Onneksi olkoon puheenjohtaja Antti Rinne !

Heikki Santala, järjestöneuvos Kauniainen ”

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu