HeikkiSantala Iskee avoimesti; perinteisten arvojen puolesta

Maa lahkolaisen komennossa

  • Kuva MTVn Antti Holman jutusta 2.9.2016 netti ei tunne armoa
    Kuva MTVn Antti Holman jutusta 2.9.2016 netti ei tunne armoa

”Sipilä käyttäytyy hyveellisenä maan isänä, jota alamaisten tulee kunnioittaa ja arvostaa kalleimpana aarteenaan ja ihanimpana kalleutena maan päällä.”

Kauppalehden Option 2/2017 laajassa artikkelissa poliittista ja uskonnollista vallankäyttöä tutkiva tutkijatohtori Jouni Tilli (Jyu) kritisoi voimallisesti pääministeri Juha Sipilän (kesk.) poliittista toimintaa.

Erityisen mielenkiintoista siinä on Sipilän uskonnon ja politiikan yhteys ja kytkennät. Se on julkisuudessa ollut Sipilälle arka paikka. Mikä siinä niin arkaa on?

Sipilän vakaumus on lestadiolainen ja taustayhteisö vanhalestadiolaisuudesta haarautunut lahko Rauhan Sana. Lestadiolaisuudessa avoimuus ei ole päällimmäisenä; liike päinvastoin säilöö ja suojelee omiaan, kuten esimerkiksi julki tulleet vuosikymmeniä jatkuneet lasten hyväksikäytöt, insestit osoittavat.

Artikkelin mukaan uskonto ja raha kulkevat Sipilän elämässä käsi kädessä; ”Sipilä sai ensimmäisiä alan töitään osittain uskonnollisen vakaumuksensa ansiosta.”

Sipilän uskonnosta kumpuava ajattelutapa on kitkassa demokratian kanssa. ”Hän tietää miten herätysliikettä ja yritystä johdetaan. Molemmissa johtaja määrää ja muut tottelevat. Lestadiolaisten miesten tapa reagoida vaikeuksiin on uhriutuminen.” Tähän sopii hyvin Sipilän uhkaus kaataa hallituksensa sisäiseen sote-riitaan; ”kävelen aamulla presidentin puheille.”

Kaikki eivät keskustassa hyvällä katso uskonnon sekoittamista politiikkaan, eikä maan johtamista lahkolaisessa komennossa. Se on kaukana alkiolaisuuden demokratiasta. Keskustalainen tapa on kuitenkin pitää ”pulinat pois” julkisuudesta. Sipilä on silti saanut omienkin näpäytyksen; esimerkiksi ministerivalinnassa Sipilän valitsema Mika Lintilä vaivoin voitti ”opposition” Mauri Pekkarisen 37-33.

Poliittinen katastrofi Sipilälle oli kohusta toiseen rämpineen ministeri Anne Bernerin takuumieheksi asettuminen ja siitä hallituskumppanien nöyryyttämänä pakkoperääntyminen. Uskottavuus ja kannatus siinä hupenivat.

Sipilän, demokratialle vieras autoritaarinen lahkolainen yksinvaltius ajoi taannoin maan työmarkkinaneuvottelut yleislakon partaalle. Lisäksi Sipilän työmarkkinakäytännön ja vapaan sopimusoikeuden vähäinen tuntemus haittasi neuvotteluja. Työmarkkinaosapuolten keskinäinen sopimus (kiky) lopulta pelasti Sipilän kaatumiselta heti alkuunsa.

Uskonlahkon tapojen sotkeminen poliittiseksi toiminnaksi on pahassa kitkassa demokratian kanssa, kuten tutkijatohtori Jouni Tilli toteaa. Maata ei johdeta käskyttämällä.

Option toimittajien Anni Erkon ja Cilla Bhosen usean aukeaman artikkeli (Juha Sipilän kivikkoinen opintie) on kokonaan luettavissa KL:n verkkosivuilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (71 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ideologia ja politiikka vaikuttavat toisiinsa nyt esim. siinä, että valtio laillistaa ideologisen tuulivoima toiminnan: se myöntää tuulivoimayhtiöille jopa julkisista varoista suuria voittoja tuottavaa tukea ja hylkää markkinaehtoisen sähköntuotantomuodon tasavertaiseksi kilpailijaksi.

Hallinto-oikeudet ovat mukana tukemassa poliittisia ideologia päätöksiä, eikä perustuslakia enää noudateta.

Valtio ja ideologinen toiminta pitää erottaa toisistaan, sillä tällöin tuulivoimatoimijan ei tarvitsisi siunauttaa tuulivoimaloitaan kirkollisilla kasteseremonioilla.

Toisaalta valtiota ja uskontoja on vaikea erottaa toisistaan. Molemmat kun ovat ideologisia eivätkä pelkästään hallinnollisia muodostelmia (valtio poliittinen, uskonto metafyysinen). Valtion ei silti pitäisi hyväksyä sellaisia teollisia toimintoja sääteleviä ideologisia lakeja, jotka mahdollistavat ihmisten terveyden vahingoittamisen valtion sisällä. Se ovat vastoin kansainvälisiä lakeja, jotka on voimassa ja hyväksytty Suomessakin.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Hannu,

jokaisella meillä on uskonnon ja omantunnon vapaus. Siitähän ei tuossa tutkijatohtori Jouni Tillin kritiikissä olekaan kysymys.

Tillin kritiikki on siinä, että demokraattista politiikkaa ei pidä johtaa uskonlahkossa ominaisin, ylhäältä tulevin käskytyksin. Se johtaa törmäyskurssille, kuten on nähty.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Onko ay-liike millään muotoa demokraattinen?

Ainakin minulle tulee mieleen ay-liikkeestä mafia, jolle on maksettava erilaisia suojelurahoja.

Santalan fanittaman SDP:n johtajistossa on ollut entisiä ay-pamppuja.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

On Mafia.Siihen kuuluu joka puolueesta jäseniä eri aloilta.
Mafian jäsenet päättää miten toimitaan esim.työtaisteluissa.

Mafialle palkatut johtajat toimii samoin EK mafian johto.
Kerää VVO EK 50% SAK 50%
Kummankin johtajien palkkiot määräytyy eri hallitusten palkkioista missä kummatkin istuvat Palkkioistahan päättä pörssiyhtiöiden osakkeenomistajat.
Esim.SAK/EK - UPM,Fortum ym.

Ilmeisesti Väänäsen mukaan pitäisi palkansaajia edustavilla olla pienemmät palkkiot kuin EK?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuinkahan ay-pamput mälläävät ay-liikkeen saamilla verottomilla osingoilla, jotka on kiskottu mm. vuokralla asujien selkänahasta?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #9

Yhtä kevyesti kuin EK,Kepun nuorisosäätiö,Sato ym.
Säännöthän on tehnyt kepu,kok -03-17.Nyt Tiilikainen ja A.Vehviläinen.

Trafigura ryvettynyt myös lahjusskandaaleissa - Jamaikalla oikeusprosessi kesken, ministeri Lintilä: "En tiedä tapauksesta"
Lauantai 11.2.2017 klo 13.46

En muista.Nyt en kyllä muista.Ex-PMVanhasen vakio lause kiperissä kysymyksissä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #13

Oulussa toimi Riihisäätiökin aikansa.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Löytyneekö kitkatonta demokratiaa mistään yhteisöstä? Aina tarvitaan visio, ohjelma ja johtajuus. Ja pyykkiä kertyy.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Jyrki,

aivan; demokratia, kansanvalta on jo käsitteenä niin monimuotoinen, että pelkästään siinä löytyy kitkaa.

Esimerkiksi oikeusministeriön demokratiasanastossa on noin 170 demokratiaan ja yhteiskuntaann liittyvää käsitettä ja selitystä niiden merkityksestä.

Yksinvaltius on demokratialle vierasta, vaikka sitä usein koetetaankin vääntää vahvaksi johtajuudeksi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Juttu paljon parempi kuin tämä Santalan töräys!

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Kiitos Esa, myös linkeistä; itse vähän oikaisin ;)

Käyttäjän MattiValo kuva
Matti Valo

Olipa vastenmielinen juttu Heikki Santalalta, suorastaan poliittista agitaatiota ja mustamaalaamista. En ole huomannut Sipilän tuovan uskonnollista vakaumustaan millään tavalla julkisuuteen. Arvailut uskonnollisesta vakaumuksesta ovat pelkkää juoruilua. Juttu sisälsi vain vihjailuja ja toisen ja kolmannen käden tietoja ja johtopäätöksiä. Aivan toinen asia on Sipilän hallituksen menestyminen ja mokat.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Matti hyvä,

blogihan on vain referaatti tutkijatohtori Jouni Tillin lausunnoista KL:n Optiossa, ei omiani. Syyttelysi oikea osoite on Optio. Samaa ovat Tillin lisäksi toki esittäneet monet muutkin.

Kannattaa tutkia asian taustoja, vaikka vastenmielistä olisikin.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Matti,

"suorastaan poliittista agitaatiota ja mustamaalaamista" - ja millähän perusteilla? Eihän Sipilän tartte tuoda uskonnollista vakaumustaan - mikähän se loppujen lopuksi on? - millään tavoin kuin fariseukset ikään esille. Sipilän kytkökset mm. lestadiolaisuuteen eivät tarvitse mitään arvailuja. Mikäli et löydän faktapohjaa väitteellesi "Juttu sisälsi vain vihjailuja ja toisen ja kolmannen käden tietoja ja johtopäätöksiä" - syyllistyt vain itse kaikkien Sipilää kritikoivien komentoijien aliarvioitiin ellei mustaukseenkin...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kysymys ei ole Sipilän julkisuuteen tuomasta uskonnollisesta vakaumuksesta vaan siitä, että tuo uskonnollinen vakaumus, Lestadiolaisuus, näkyy hänen tavasta runnoa päätöksiä aikaiseksi ja taipumuksena salailla päätöksien taustoja ja todellisia päämääriä. Sipilän johtamistapa kuuluu menneisyyteen, kaukana modernista toimintatavasta.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Arto,

aivan samaa mieltä on tukija Tillikin, ja monet muut.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kommentoija Granlund: "...taipumuksena salailla päätöksien taustoja ja todellisia päämääriä. "

Jostakin syystä tästä ilmaisusta tule sellainen "bon voyage"-tunne: Jutta ja Kreikan "takuutukset".

Sosiaalidemokratia on uskonto. Yksikään demari ei ole sellaisessa positiossa, mistä käsin voi arvostella muita vakaumus-ohjatusta päätöksenteosta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hyvin kuvattu, tämä on nimenomaan se ongelma. Tarkoitus pyhittää keinot tuntuu olevan joku ylimääräinen käsky, jolla voi puhua aivan pehmeitä. Lisäksi tämä krinstinuskon haara ei todellakaan ole tunnettu empatiasta toisinajattelevia kohtaan eikä varsinkaan omista lähteneiden osalta. Empatiavaje näkyy toiminnassa jatkuvasti, ikäänkuin pelkästään ihmisten väärät valinnat ovat johtaneet heidät ahdinkoon.

Ei ole kysymys siitä, mikä kanta on vaikka avioliittolakiin vaan jatkuvasta tavasta tehdä asioita ja päätöksiä oman agendansa mukaan. Vaikka jatkuvalla harhaanjohtamisella..

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mielenkiintoiseksi näkyy muodustuneen se täällä kuinka suuri on juuri vakaamuksien eri suuntauksilla valtaa eri suurissa yrityksissä.
Ei enää tarvitse ihmettellä kenen tuella Sipilä pääministeriksi haluttiin.

Ensin O.Rehn Rosatom (Putinin vävyn bisnes?)
ja nyt
Terrafamen uudella omistajalla tiiviit yhteydet Venäjälle – ministeri:
-Taustat tarkistettiin tarkkaan
AL 15:15

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Mielestäni Sipilä on hyvä pääministeri ja paikkansa ansainnut. Vai onko jollain parempi henkilö tehtävään tiedossa?

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Jori,

tutkija Tillihän tutkii poliittista ja uskonnollista vallankäyttö, ja sitä blogi myös käsittelee. Ei Sipilän "hyvyyttä".

Sipilän vallankäyttö on ollut poikkeuksellista ja demokraattisille tavoille vierasta. Näin ko. tutkija.

Sipilän kannatus on romahtanut ja nyt on 20 prosentin paikkeilla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllähän Lestojen liikkeessä johtajien sana on laki, haitari oli Pirunkeuhkoy ja televisio saatanan sontaluukku. moni erotettiin väärän puoluekannanvuoksi Rauhanyhdistyksistä.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #32

Aimo,

kyllä noita asianomaisten kertomia tapauksia ja rangaistuksia riittää, kuten esimerkiksi Ylen uutiset 2.11.2016 tuoreesta kirjasta:

"Lestadiolaisuudesta eronneiden kokemukset koottiin kirjaksi "Uskonsotaa käytiin välillä kodin keittiössä" (valtiotieteen tohtori Maija-Leena Rova)

http://www.yle.fi/uutiset/3-9253699

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jos OY Suomi Ab johdossa olis Koneen Herliini ,koko revohka sais monoa välittömästi.

-03-19
VM Heinäluoman perintö-07 hallitukselle
Velkaa 54 mrd
Ylijäämää 3 Mrd

-Kepu sen jälkeen 2 ,kok 1 kauden-porvarienemmistö eduskunta:
-Jos politikot jauhaa "apulantaa" hyvin pyyhkii,näin vaalien alla niin vilkaise tätä ennenkuin vedät "punaisenviivan" äänestyskopissa
Vähän lukuja kuinka "hyvin" pyyhkii aikuistenoikeesti.:D
Tilastoja
Valtion velka
100 mrd. €
Velkaisia asuntokuntia
n. 1,4 milj. eli 53% kaikista
Valtion takaukset
49 mrd €
Köyhät
1.000.000+
Kotitalouksien velka
123 mrd.€
Työttömät
500.000+

TEM/VM-17
Kiky:
Sopimuksen arvioidaan tuovan 35 000 työpaikkaa -20 mennessä.
(Paljon epävarmuustekijöitä)

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala
Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #23

Eipä mitään .Katselen vain politiikkaa -68 lähtien kun 21v sai äänestää ,puolueettomana. Ilman jäsenkirjaa .Näkee asioita selvemmin.Kansan kohdalta miten "hyvin" asioita on ajettu.
70v silmillä nyt. Kekkonen sais olla nyt "ST:nan tunarit" ja olis heittänyt pellolle koko eduskunnan.

Käyttäjän MattiValo kuva
Matti Valo

Voi tietenkin tutkia uskonnon (mikähän on "arvosana"), suvun, murteen, kotipaikan, siviilisäädyn, ihonvärin jne. vaikutusta henkilön toimintaan ja tätähän humanistit tekevät. Luonnontieteellisen koulutuksen saaneena ihmettelen suuresti saatujen korrelaatioiden paikkansapitävyyttä ja arvoa. Heikki Santalalle sanoisin, että kaikki keskustelu on sallittua, osa jopa kiinnostavaa, oheinen keskustelu on kuitenkin lähinnä poliittista agitaatiota eli taistelua ihmissieluista ja äänistä ilman faktapohjaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jännä juttu on se ettei Kekkonen koskaan sotkenut uskontoaan politiikan teossa.
Vanhemmat vanhoillis lestadiolaisia .Viimeisinä päivinä oli Lestad.pappeja Urkin luona.

Kertoilivat että Kekkonen käski aikoinaan Kordeliuksen hakea ruplia lest.käännyttämiseksi puolueeseensa pohjoisessa.
lähde:
Loka-Laitinen

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Miten Sipilä on sotkenut uskontoa mukaan ?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #29

Samaa minäkin ihmettelen. Ainoa viime aikoina tehty päätös, jolla joidenkin mielestä on uskonnollisia ulottuvuuksia, on avioliittolain muutos. Siinä jotkut taisivat pistää toivonsa siihen, että 'virallisesti uskovat' puoluejohtajat Sipilä ja Soini pistävät pakin päälle.

Sipilä kuitenkin ilmoitti suunnilleen heti äänestyksen jälkeen spekuloijille, että laista on äänestetty ja se on hyväksytty, joten sen täytäntöönpanoa jatketaan normaalisti.

Muuten taas Sipilä tuntuu olevan hankala pala vastustajilleen, koska hän pystyy antamaan periksi, mikäli asia ei edisty aiotulla tavalla. Sehän on ainoa mahdollisuus päästä hakemaan uutta etenemistapaa. Ei kai sitä kovin kauan kannata iskeä päätä seinään. Pää siinä yleensä tulee kipeäksi.

Toinen hankala puoli niin Sipilässä kuin Bernerissä on, että kummankaan ei tarvitse turvata poliittista tulevaisuuttaan. Politiikasta poistuminen ei tee yhtään kipeää.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #35

Juho,

ja siksipä juuri nämä vähät välittävät mitä ja miten ajelevat - eipä ole rahastakaan kiinni...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #43

Tai sitten voivat ajatella kokonaisuuden kannalta oikeita ratkaisuja, koska heidän ei tarvitse erityisesti miellyttää valitsijoita lupauksilla.

Mutta sinänsä tämä on täysin hyödytöntä. Tästäkään asiasta tuskin tulemme koskaan pääsemään yhteiseen näkemykseen.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Minulla ei ole eväitä, eikä tarvettakaan ottaa kantaa kenenkään tutkijan "arvosanoihin".

Vapaasta keskustelusta olen aivan samaa mieltä. Kun juttuni kuitenkin perustuu johonkin lähteeseen, niin en katso tarpeelliseksi panna omiani sekaan, vaikka mielipide onkin. Lähteissä on se fakta. Maailman syleily on asia erikseen.

"Taistelu ihmissieluista ja äänistä" on lähinnä huvittava.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ilmeisesti suurin osa täälläkin kirjoittavista ei tunne lestadiolaisuutta muuten kuin lehtien palstoilta. Näin ollen vaikkapa vanhoillislestadiolaisuuden ja rauhan sanan eroavaisuuksista ei ole mitään käsitystä. Muutenkin tuntuu, että suvakit suhtautuvat lestadiolaisiin (yhtenä yhtenäisenä ryhmänä) kuten maahanmuuttokriitikot muslimeihin (yhtenä yhtenäisenä ryhmänä).

Sitä pelätään, mitä ei tunneta...

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Juho,

minulle lestadiolaiset eivät ole yksi yhteinen ryhmä. Herännäisyysliike on muutenkin käytännöstä tuttu.

Kirjallisuuttahan löytyy halukkaille runsaasti. Ja media, vallan vahtikoira, on pitänyt rötösten ja niiden tuomioiden kertomisesta huolen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #30

Nämä Rauhansanalaiset kutsuivat ennen liikettään Pienesikoisiksi.
Liikkeetä syntyi myös aikoinaan "Korpelan uskonto", joka saavutti kannatusta Pohjois-Suomessa ja Ruotsin Lapissa.
Bengnt Pohjonen on julkaissut kirjoja kyseisestä uskonnosta, suosittelen lukemaan.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #34

Aimo,

kiitti kirjavihjeistä; täytyypä lukea.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #39

Käyppä vikipediassa katsomassa Korpelan uskonnosta.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #53

Aimo,

kävin lukemassa; en ollut sitä ennen nähnytkään.

Melkoista meininkiä!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Joensuu,minä luulen tuntevani konkreettisesti jo kunnallispolitiikassa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #48

Tiedät varmaan. Kärsämäellä taitavat lestadiolaiset olla pääosin vanhoillislestadiolaisia. Rauhansanalaisia lienee vähemmän. Ja arvelen kyllä, että nuoruudessasi on tullut montakin kertaa sanomista menetelmistä. Kunnallispolitiikkaan, varsinkin napapaikoille, taas asettuu helposti heitä, joilla on kaikkein varmimmat ja oikeimmat näkemykset.

Toisaalta tiedän minäkin jotain. Olen ensimäisten 20 elinvuoden aikana istunut monet kerrat rauhansanalaisten tilaisuuksissa. Oman ajattelun myötä hiljalleen selvisi, että se nyt ei ole varsinaisesti minun viiteryhmäni. En minä kuitenkaan mitään traumaa siitä saanut enkä koe tulleeni missään vaiheessa syrjityksi tai muuten kaltoin kohdelluksi. Koen jokaisen lestadiolaisiin kohdistuvan yleistävän näkemyksen suoraan iskuna vasten vanhempieni kasvoja. He kumpikin hoitivat oman maallisen vaelluksensa niin hyvin kuin ihmiseltä voi yleensä vaatia.

Joten tiedän kyllä asioita niin hyvässä kuin pahassakin. Muissa yhteyksissä olen kyllä tavannut useammin erilaisia perseilijöitä ja muiden ihmisten halveksijoita tai hyväksikäyttäjiä. Mutta tunnistan kyllä lahkolaissaarnaajan. Siltä pohjalta esimerkiksi monien suuresti kehuma euroälykkö Halla-aho näyttää ihan täysiveriseltä saarnamieheltä. Siltä lajilta, joka pitää porukan synnintunnossa ja jakaa porukan hyviin (me) ja pahoihin (ne).

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #65

Lesdatialainen naapurini haki kahdeksankertaa piirirajankäunnin, väittäen meidän siirtäneen rajapyykkejä.
Piirirajankäynnin tulos ei tyydyttänyt, vaan kävimme kolmekertaa maaoikeudessa ja aina naapuri hävisi, joten kokemukset ovat varsin negatiivisiä.
Tosin on parempiakin samasta liikkeestä, tosin vähemmän, jo lapset muodostavat omia ryhmiään.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #68

No, maanmittarit ja oikeuslaitos selvisivät sitten tilanteesta kohtuullisen hyvin. Ja sanoisin, että uskonto taisi olla naapurisi ongelmista sieltä pienemmästä päästä...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Matti,

#16 - "ilman faktapohjaa" - ja perustelut?

Käyttäjän MattiValo kuva
Matti Valo

Jossain YK:n julkilausumassa kehotetaan arvioimaan ja arvottamaan ihmisiä uskonnon, ihonvärin, rodun ja etnisen alkuperän mukaan, niin kai se meni ?.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuuluko tuohon YK päätäjien taholta myös työttömät ? Joita voi jakaa eri kastiin erilaisilla pakotteilla ja kelan tukien ehdoilla?
Syyllistää yritysten irtisanomisista johtuvasta työttömyydestä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No jo löytyi taas yksi keino, millä saadaan Sipilä hieman epämääräiseen valoon, aika huono veto kuitenkin.

Taisi olla äänestäjille selvää tämä Sipilän oma usko, ennen vaaleja, joten eipä ääniä tullut tai mennyt pimittämisen takia.

Millähän kompetenssilla blogisti ja tietysti Granlund tietää, miten lestadiolainen Sipilä johtaa, tai miten yleensä johonkin uskova ihminen johtaa.

Blogisti on ilmeisesti ammattilainen sanomaan, miten lestadiolainen yksilö toimii, ja siten yleistämään sen kaikkiin lestadiolaisiin. Kuulen kaikuja siitä miten kaikki juutalaiset pilasivat euroopan.

Nämä ovat sellaisia lapsellisia ja toisaalta halveksittaviakin yleistyksiä, että en ymmärrrä.

Täältä blogeista saa lukea miten kaikki muslimit ovat pahoja ja islaminuskoiset ovat karkoitettava.

Tämä blogi kirjoittaa, että lestadiolaiset eivät kunnioita demokratiaa.

Nyt olisi se hetki esittää ne päätökset, joita Sipilä on tehnyt vain, koska hän on lestadiolainen?

Minusta ihminen pitää käsitellä ihmisenä, oli hänen uskonsa sitten islam, lestadiolaisuus tai mikä tahansa.

Minä en ole nähnyt yhtään päätöstä, mitä julkisuudessakaan olisi väitetty thdyn lestadiolaisuuden takia, kiinnostaa kovasti mitä ne ovat.

Pääministeri ja turvapaikanhakija ovat samalla tasolla uskonsa myötä, kunniottakaamme uskonvapautta.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Rautalangasta:

Blogi kertoo KLn Optiossa julkaistuista tutkijatohtori Jouni Tillin lausunnoista; ei minun mielipiteistäni.

Lukisit sen jutun, niin pääsisit ehkä jyvälle mistä Tilli ja blogi puhuu.

Linkit kommentissa 8.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Rautalangasta tämäkin: blogin otsikko, kuvitus ja aiheen "lainaus" ovat bloggaajan käsialaa.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #55

Ilmari,

tietysti Eskon puumerkin pitää näkyä; ja mielellään olla yhteys juttuun, eikä pahitteeksi olisi, jos lähteenkin niistä tunnistaisi.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Petteri,

eikä ainut - jolla Sipilä saattaa aivan itse itsensä valitettavasti siihen tilaan, missä hän tänään on. Sitä saa, mitä pilaa. - Myötähävettävää...

Moni kekustalainen vaalien jälkeen toivoi, että nyt asiat saadaan raiteilleen - mitä vielä! - Haluaisitkos tähän kootut selitykset?

Sillä kompetenssilla, jolla jokkainen kommentoija on tässä uskon ja uskontojen asiassa samalla lähtökohtalinjalla.

Valitettavasti sinun on turha olkiukoollasi väittää, että ko. tutkijat tai kuka tahansa meistä yleistäsisi Sipilän uskon tai uskonnon koskemaan kaikkia meitä - päinvastoin. Lue tarkemmin. Pitää paikkansa sinun osaltasi "Nämä ovat sellaisia lapsellisia ja toisaalta halveksittaviakin yleistyksiä, että en ymmärrrä."

"Täältä blogeista saa lukea miten kaikki muslimit ovat pahoja ja islaminuskoiset ovat karkoitettava." Tämäkin muutuyleistävä väite on vain sinun ikioma keksintösi. Ainoastaan islamin usko sinänsä on perustaltaan paha - jihadistit ja muut terroristit on poistettava maastamme, juu.

"Minä en ole nähnyt yhtään päätöstä, mitä julkisuudessakaan olisi väitetty thdyn lestadiolaisuuden takia, kiinnostaa kovasti mitä ne ovat." - en minäkään - mutta miksi sitten ollenkaan moisia kyselet?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

No jo löytyi taas yksi keino, millä saadaan Sipilä hieman epämääräiseen valoon, aika huono veto kuitenkin.

Onko? Ei tarvitse kuin seurata jälkiä mihin kohteisiin Sipilä/Orpo on jakanut kehitysapua verovaroista eniten. Ja kas.Löytyykin yhteys omaan uskontoon .
Sattumaako että noin kävi? Epäilenpä ettei.

Vai miksi Koivuniemi (lahko) on saanut valtion virastojen sähköistämispalvelut?
Kepun aikana Kok ja Rkp tuella.Tulli,rajavartiosto,Vero ja Kelan .
Tahkoo ko.yritys miljoon. tulosta.
Kilpailutettiinko edes tuota?

Kepu,Kok,Rkp,Krst.
Eduskunnassa on istunut yli 40 lestadiolaistaustaista kansanedustajaa.[183] Varsinkin Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa, missä lestadiolaisia on paljon, pääsee kunnanvaltuustoihinkin paljon lestadiolaisia.

Lestadiolaiset äänestävät lähinnä keskustaa ja kokoomusta, sekä jonkin verran RKP ja kristillisdemokraatteja,

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jos joku tosissaan kuvittelee , että Suomi on Suomen hallituksen pääministerin komennossa, niin hän on todella väärässä.

Tutkijatohtori taitaa olla joku sinisilmäinen nuori idealisti ja esiin tuotu lahkolaisuusaspekti lähentelee vihapuhetta.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pekka,

ja millähän perusteilla?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kukas maata johtaa? oppositioko vai valta -08 riisuttu Presitenttikö?

Missä on Kepun vastuu oman hallituksien toimista?
Se on aina ollut VM-Viinasen (kok),Vm-Heinäluoman (sdp) ,,Vm-Kataisen (kok),VM Orpon (kok) EI koskaan kuten PM Lipposen .
Kepun PM katselee sivusta kun Valtionvarainministerit johtaa hallitusta ja maata.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Oikeastaan rahaministereitäkin johtaa rajojemme ulkopuolelta globaali rahavalta. Nykyvälineillä tapahtuva sekunnin murto-osissa tapahtuva pääomien siirto kaupan käynteineen. Näin olen ymmärtänyt.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Heikki,

kiitos jälleen asiallisesta blogistasi! - tällä aihetta sivuten lisää:

Ei politiikkaa seurakuntaan – kristillisyyttä kaikille ja kaikkialle :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2119...

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Ilkka,

kiitos, kiitos!

Ja kiitti myös blogistasi. Samaa mieltä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Blogin sisältämä kuva korreloi tekstin kanssa yksi yhteen.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Veikko,

niinhän sitä kuvista sanotaan, että kertoo paremmin kuin tuhat sanaa, jos kohdalleen sattuu. Mukavaa että näet nyt sattuvan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jompi kumpi, minä tai Santala, tulkitsi kommenttisi väärin. Kuulen mielihyvin, jos se olin minä. Onnittelut joka tapauksessa taidokkaasta sanojen asetuksesta:-)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kuvalla tarkoitin transseksuaalista kuvaa Holmasta. Perusriekkumista, jota usein käytetään kermana kakun päällä edistyksellisissä vihervasemmistolaispiireissä kun kyse on jostakin kristillisiin arvoihin uskoviin kansalaisiin. Tosin tältä kolonnalta jää islamiin liittyvät ihmisoikeusrikokset marginaaliin jostakin kumman syystä. Jumalanpilkkakin on kuplaannuttavaa näemmä, itse en sekulaarina viitsi vaivautua verbaaliseen huliganismiin.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Juho,

jos tarkkaan luet, niin en tulkinnut mitenkään, kun en tiennyt miten "korreloi" ;)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Itse ihmettelen pääministeri Sipilän etiikan ja moraalin notkeutta suhteessa kristilliseen vakaumukseen. Iltalehden toimittaja Parkkonen totesi kysyttäessä Sipilän ja valtionvarainministeri Orpon kannan erovaisuuden syitä, että Orpo on tässä rehellinen, vaikka se onkin harvinaista politiikassa.

Viimeistään perjantaina julkaistu VM:n selvitys asettaa Sipilän puheet todella erikoiseen valoon. Leikkaustarve vaikuttaa ilmeiseltä eikä vienti yms todellakaan tue hänen sanomisiaan. Tarkoitus pyhittää keinot, lähin tarkoitus taitaa olla kuntavaalit.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Niko,

melkoinen ristiriitahan heidän puheissaan on ollut, heti Orpon valinnasta alkaen. Kuntavaalit vaan nyt pakottavat suita supummalle.

Risto Salonen

"Totisesti sanon teille, ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, ette pääse taivasten valtakuntaan" Matt. 8

No lapsethan puhuvat usein muunnettua totuutta ilman, että huomaavatkaan.
Olisiko tässä selitystä PM:n puheille.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Risto,

tuohon en osaa sanoa muuta kuin, että olisiko siinä se kuuluisa tapa "puhua totta niin hyvin kuin osaan."

Paljonhan Sipilän ristiin puhumisista on puhuttu; mutta sehän poliitikoille ominaista.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Matti Saastamoinen (yo.matti@luukku.com):

lähetit tänään minulle yllä olevasta osoitteestasi tulikiven katkuisen viestin koskien tätä blogia.

Vastasin siihen. Luukku.ylläpito-palautteen mukaan osoite ei ole enää käytössä. Kun sähköpostisi ei toimi, niin kopioin ko. vastaukseni tähän (minulla ei ole mitään salattavaa).

"Matti hyvä,

referoin blogissa KL:n Option juttua, jossa Sipilän vakaumus oli yksi jutun pääasia. Sipilän vakaumuksesta on kirjoiteltu muutenkin laajalti, eikä suinkaan vain analysoivaan sävyyn, johon blogi pyrkii.

Jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus, kuten kommentissani erityisesti painotin. Siihenhän Optio tai blogi ei puutu; jos tarkemmin luet. Sipilän uskontoa ei missään tapauksessa mustamaalata. Tunnen kyllä sananvapauden rajat.

Lahko on taas laajemmassa merkityksessä mistä hyvänsä kirkko- tai uskontokunnasta irrottautunut ryhmä tai liike (Wikipedia). Rauhan Sana on vanhalestadiolaisuudesta haarautunut liike, joten se täyttää ko. määritelmän.

Perustuslain mukaisesti poliitikon on toiminnastaan kestettävä ankaraakin arvostelua. Kannattaa lukea lain perustelut, samoin rikoslain 24. luvun pykälät 8-10. Meillä tavallisilla kansalaisilla kynnys on lain mukaan paljon korkeampi.

Kiitos kuitenkin kommenteistasi; ymmärrän kyllä näkemyksesi.

Heikki Santala"

Toimituksen poiminnat