HeikkiSantala Iskee avoimesti; perinteisten arvojen puolesta

Lehmänkauppa petti: sote-bisnes nurin ja maakuntauudistus natisee

  • Hallitus levittelee käsiään (Kuva Ilkka)
    Hallitus levittelee käsiään (Kuva Ilkka)

 

”Iltalehden käsiinsä saama virkamiesesitys on myrkkyä laajaa valinnanvapautta ja yhtiöittämistä ajaneelle kokoomukselle” (IL 7.10.) ja

”Rajua kritiikkiä maakuntamallille: maakuntauudistuksessa on lähtökohtainen valuvika, koska siinä vahvistetaan väärää hallintoporrasta, ja vieläpä sellaista mitä tällä hetkellä ei ole.” (Jan Vapaavuori (kok) IL 7.10.)

 

Kokoomus vaati aikanaan Sipilän (kesk) hallitusohjelmaan, asiakkaan valinnanvapauden nimellä, julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhtiöittämistä ja omien julkisten palvelujen tuotannon kieltämistä kokonaan. Sote-palveluista tulisi yhtiöiden bisnestä verovaroilla; voittokerman kuorintaa. Konkurssi jättäisi potilaat tyhjän päälle.

 

Keskusta vaati tästä vastineeksi satavuotisen unelmansa, maakuntahallinnon toteuttamista, eli käytännössä puolue- ja rahavaltansa vahvistamista, siirtämällä tehtäviä kunnilta ja valtiolta puolueen laajasti hallitsemille maakunnille. Se on Kaikkien aikojen lehmänkauppa se!

 

Perussuomalaisille riitti niin sanotun Lex-Vennamo-pykälän poistaminen laista. Pykälän mukaan valtionavustus seurasi puolueesta loikanneiden mukana. Sillä hajotettiin SMP. Nyt pykälän poistamisella Soini ja muut persu-loikkarit jäivät itse nuolemaan näppejään!

 

Perustuslakivaliokunta torppasi ja vesitti kesäkuussa hallituksen valinnanvapaus-lakiesityksen perustuslain vastaisena. Virkamiestyöryhmä on kirjoittanut uuden esityksen perustuslakivaliokunnan lausunnon vaatimusten mukaisesti. Se on raju muutos hallituksen esitykseen.

 

Kokoomuksen vaatima yhtiöittämispakko ja julkisten palvelujen kielto on poistettu laista kokonaan. Julkinen valta vastaa edelleenkin - perustuslain mukaisesti - sote-palveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta. Yksityinen tuotanto vain täydentää sitä, kuten nytkin.

 

Terveyskeskus voi nykyisin antaa maksusitoumuksia yksityisistä terveyspalveluista. Sen tuleva vastaava sote-nimi on asiakasseteli, ja paljon palveluja tarvitsevien henkilökohtainen budjetti. Tavoitteena on asiakkaan vapaaehtoisen valinnan mahdollisuuksien lisääminen.

 

Kokoomus on vaatinut virkamiesesitykseen muutoksia: ”maakuntauudistusta ei tule ilman valinnanvapautta.” Keskustalle uusi esitys kelpaisi sellaisenaan; maakuntalaissa kun ei perustuslaillisia ongelmia lehmänkauppaa varten juuri ole. Uudistus on keskustalle pyhä asia. Kokoomuksen ja puheenjohtaja Petteri Orpon (kok) kasvojen pesusta tässä lähinnä onkin vain kyse.

 

Uusi lakiesitys vesittää kokonaan kokoomuksen tavoitteet jukisten palvelujen kaappaamisesta. Jäljelle jäävä pala yksityistä palvelua ja asiakkaan valinnanvapautta vastaa suunnilleen nykyistä käytäntöä. Aika huono lehmänkauppa tuli tehtyä.

 

Sote-bisneksen ja vallan valuminen kansainvälisille suuryhtiöille ja muulle hämäräbinekselle torpattiin tehokkaasti. Yrittäjistä ei silti varmaankaan tule olemaan puutetta.

 

Hallituksen ministeriryhmä sopi viikon vääntämisen jälkeen riitansa uudesta laista viikonvaihteessa. Muutoksista virkamiesesitykseen ei tätä kirjoitettaessa ole tarkempaa virallista tietoa. Ne voivat olla enintään pilkun viilaamista. Muun estää perustuslakivaliokunnan kanta. Se ei nyt tietenkään ole hallitukselle mikään este.

 

Maakuntauudistus rakoilee niinikään.

 

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) kutsui keskustan ajamaa maakuntauudistusta onnettomaksi harjoitukseksi ja byrokratian kasvattamiseksi. ”Se luo pysyviä jännitteitä kaupunkien ja maakuntien välille, eikä tuo kaupunkien vinkkelistä mitään lisäarvoa.” Uudistusta on vaadittu laajemminkin tarpeettomana kokonaan hylättäväksi.

 

Vapaavuori järjesti 5.10. Helsingissä sote-asioista maan 21:n suurimman kaupungin johtajien ”kapina-kouksen.” Kapinakokouksessa oli vahva hallituspuolueiden jäsenyys edustettuna; eli potkittiin omaa eliittiä.

 

C21-kokouksen yksimielinen kannanotto edellyttää maakuntauudistukseen muutoksia. C21 haluaa, että isot kaupunkiseudut ja kuntayhtymät saavat itse hoitaa keskustan valtiolta maakunnille ajamia tehtäviä, kuten työllisyyteen ja yrittäjyyteen liittyvien palvelujen järjestämisen.

 

C21 edustaa yli puolta Suomen väestöstä, ja selkeästi vielä suurempaa osaa bruttokansantuotteesta. Sitä ääntä ei voida noin vain ohittaa.

 

Soten tuskien taival jatkuu.

 

https://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/lukijoilta-maakuntauudistus-natisemassa-1.2419952

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Sote ja alkoholilaki jäävät ajankohtaisiksi Suomi 200 -vuotta saakka.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Pekka,

enpä väitä vastaan ;))

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Happamia sanoi ...kun joku vuosikymmenten jälkeen saadaan edes maaliviivalle ja kohta maaliin.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Kaima,

sellaista se on politiikan peli, puolueista riippumatta.

Tämän hallituksen aikana perustuslaki on kuitenkin ollut erityisen halpaa hupaa; en muista että vuosikymmeniin olisi möhlitty näin paljon.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Onko se hyvä vai huono asia?

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Tuo sote-asetelma pettää organisoinnista alkaen.

Olisi hyvä tehdä poliittiset päätökset ihan heti alkuun ja sitten antaa vastuu parhaille asiantuntijoille tehdä optimoinnit ja resurssilaskelmat.

Tämä soppa on todellakin kauheata katsottavaa ammattilaisen silmin. Siinä menee päättäjien aika ihan hukkaan ja kaiken päälle riitaantuvat keskenään kuten Espanja ja Katalonia niin, että kunnon sopua ei saada muistakaan asioista.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Erkki,

aivan samaa mieltä. Eikä laskuista suinkaan olekaan poissa, että sote menee kokonaan uusiksi.

Nythän ei ole kyse asiakkaiden palvelujen parantamisesta, vaan puhtaasti poliittisista ideologeista.

Sellainen politiikka kestää vain tuleviin vaaleihin ja uuteen eduskuntaan asti. Todelliseen eduskunta-vähemmistöön nyt nojaava temppupolitiikka on jatkuvasti henkitoreissaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Olen nähnyt sen tehottomuuden ja asiakkaiden (potilaiden) aliarvioimisen, mitä julkisella puolella tapahtuu. Ja toisaalta sen yhtäkkisen petraantumisen mikä tapahtui, kun kunnallinen terveysasema annettiin yksityisen hoidettavaksi.

Asenne oli aivan toisenlainen. Ja nyt en puhu yllä lääkäreistä, vaan hoitavan ja toimistohenkilökunnan asenteista. Lääkäreiden kohdalla ei moitteen sijaa kummassakaan.

Mulle tulee mieleen, että olisiko välttämätöntä uudistusta voinut tehdä pienemmin askelin? Missään tapauksessa Kepulle tarpeellisen uuden välihallintoportaan rakentaminen ei tule joustavoittamaan palveluja.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Harri,

minulla taas on juuri päinvastainen kokemus yksityisen "juppi-firman" perheenjäsenemme kotisairaanhoidosta. Karmea, kuoleman vakava kokemus ns. "hoidosta". Omalta osaltani ei sen sijaan ei ole moittimista palveluista kummaltakaan sektorilta; päinvastoin.

Tehtäviin sopimattomia henkilöitä löytyy varmaan puolin ja toisin. Asenteisiin voi vaikuttaa sekin, että yksityisen firman pitää tuottaa henkilöstöllään voittoa, jota julkisilta palveluilta ei vaadita.

Kyllä sotea on pakko-väännetty ja tulos on ollut sutta ja sekundaa. Sitähän se politiikka kyllä on nykyisin muutenkin. Kelvottomia lakiesityksiä tuhka tiheään.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Asenteisiin voi vaikuttaa sekin, että yksityisen firman pitää tuottaa henkilöstöllään voittoa, jota julkisilta palveluilta ei vaadita."

Todennäköisesti. Kun kunnallinen terveyspalvelu annetaan yksityisen firman hoitoon määräajaksi, niin siellä syntyy näyttämisen tarve, mikä vaikuttaa potilaan kokemukseen positiivisesti. En tiedä paljonko lääkäreitä seurasi mukana vaihdossa, mutta hoitohenkilöstö näkyi vaihtuneen kokonaan.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Oma kokemukseni on se, että Tampereen julkisellakin puolella ent. Pyynikin terveysasemalla asiat hoituivat hienosti ja oli omalääkäri. Sitten kaikki siirtyi mammuttimaiseen Tipotien terveysasemalle, jonne en enää halunnut mennä, vaan kokeilin Kehräsaaren Pihlajalinnaa.

Sain toivomani yleislääketieteen erikoslääkärin omalääkärikseni sen jälkeen, kun en ollut tyytyväinen kokemattomaan. Palvelu toimii nopeasti ilman mitään moitteita.

Minä olen toistaiseksi siinä onnelisessa asemassa, että olen täyisn terve ilman mitään lääkitystä ja pillereitä. Mutta käyn ainakin kerran vuodessa tsekkauksessa joidenkin kauan sitten syntyneiden urheiluvammojen vuoksi.

Myös Attendon hammaslääkäriasema saa täydet pisteet.

Molemmat julkisen hinnalla.

Mistä pitäisi valittaa?

Toimituksen poiminnat