HeikkiSantala Iskee avoimesti; perinteisten arvojen puolesta

Uusi sote-laki kaatuu perustuslakiin

  • Sote-laki kaatuu (Kuva: Ilkka)
    Sote-laki kaatuu (Kuva: Ilkka)

 

Lakiluonnos on järkyttänyt asiantuntijoita syvästi. Heidän silmiensä edessä oli nyt esimerkki siitä, mitä tarkoittaa poliittinen käsittely. Virkamiesten alkuperäinen lakiesitys, joka oli ollut siedettävä, oli muuttunut täysin, erityisesti asiakasseteleiden osalta.” (HS 29.10.)

 

Perustuslakivaliokunta kaatoi kesäkuussa hallituksen sote-valinnanvapaus-lakiesityksen yksimielisesti perustuslain vastaisena. Lainvastaisia pykäliä oli pitkälti toistakymmentä.

 

Erityisen lainvastaisia olivat kokoomuksen voimakkaasti ajamat julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhtiöittämispakko, omien julkisten palvelujen täyskielto, maakunnille pakollinen asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti. Näillä oli tarkoitus varmistaa yksityisten terveysyhtiöiden bisnes.

 

Esitys oli niin raakile, että perustuslakivaliokunta lähetti sen takaisin hallitukselle; valiokunnissa korjattavaksi se ei kelvannut.

 

Virkamiestyöryhmä kirjoitti kesän aikana uuden esityksen perustuslakivaliokunnan muutosvaatimusten mukaisesti. Esitys poikkesi rajusti hallituksen hylätystä versiosta. Yhtiöittämispakko ja julkisten palvelujen tuottamiskielto oli kokonaan poistettu, ja asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti muutettu maakunnille vapaaehtoiseksi.

 

Kokoomus nosti kovan metelin ja vaati hyvityksenä asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetin muuttamista maakunnille pakolliseksi, sekä vaati ne koskemaan laajasti myöskin erikoissairaanhoitoa. Näin tehtiinkin.

 

Kukaan kuulluista perustuslaki- ja sote-asiantuntijoista ei tukenut esitystä: ”Smolnassa tapahtunutta hallituksen työn täydellistä lyttäystä ei ollut todistamassa yksikään luonnoksen neuvotelluista ministereistä. ”(HS 29.10.)

 

Monien kiemuroiden jälkeen kokoomuksen eduskuntaryhmä hyväksyi lakiesityksen sellaisenaan; keskusta hyväksyi sen vain lähetettäväksi lausunnolle, samoin siniset. Se tietää riitoja.

 

Lakiesitys törmää samoihin perustuslain kohtiin kuin kesäkuussakin, kuten yhdenvertaisuus, oikeus sosiaaliturvaan, oikeusturva, perusoikeuksien turvaaminen, alueellinen itsehallinto, sekä erityisesti pykälään 124, hallintotehtävän antaminen muulle kuin viranomaiselle.

 

Pykälän 124 mukaisesti julkinen hallintotehtävä voidaan antaa lailla muulle kuin viranomaiselle vain jos se on tarpeen tehtävän tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi eikä vaaranna perusoikeuksia, oikeusturvaa tai muita hyvän hallinnon vaatimuksia. Tarkoituksenmukaisuus edellyttää maakunnan vapaata harkintaa, ei pakkoa.

 

Perustuslakivaliokunta katsoi kesäkuussa, että asiakasseteli kuuluu 124 §:n soveltamisalaan ja että esitys on ”ongelmallinen”, eli perustuslain vastainen. Valiokunta katsoi myös, että esitys määrätä vähintään 15 prosenttia maakunnan palvelujen kokonaiskuluista käytettäväksi pakollisiin asiakasseteihin, ”ei velvoita maakuntaa oikeudellisesti.” Se loukkaa perustuslain itsehallintoa.

 

Asiakasseteli on noussut arvoon arvaamattomaan: se voi kaataa koko soten ja hallituksen, ellei esitystä muuteta. Vain kauhun tasapaino: joko valinnanvapaus (kok) ja maakuntahallinto (kesk), tai ei kumpaakaan, pitää hallituksen nyt koossa.

 

Heikki Santala järjestöneuvos Kauniainen"

 

https://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/lukijoilta-uusi-sote-laki-kaatuu-perustuslakiin-1.2439223

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Hyviä näkökulmia sotesoppaan! Kuten professori Pihlannollakin.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Hyviä näkökulmia sotesoppaan! Kuten professori Pihlannollakin.

http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245394-sote...

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

...ja kiitos linkistä: täyttä asiaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tästä soten kaatumisesta näyttää olevan ao. ministeri Saarikolla (kesk) toisenlainan kanta. "Sote-uudistus ei kaadu, vakuuttaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.)".
Katsotaan miten tämän asiakokonaisuuden käsittely venyy ja vanuu historialliseen päätökseen.

https://kp24.fi/plus/170412/sote-uudistus-ei-kaadu...

Linkin kirjoitus on luettavissa kirjautumisen jälkeen 3 juttua lehdessä per viikko.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Sirpa,

ministeri Saarikko hyväksyi ministeriryhmässä itse neuvottelemansa lakiehdotuksen ja sitä tietysti puolustaa, kuinkas muuten. Mutta kepun eduskuntaryhmä hyväksyi esityksen vain lähetettäväksi lausunnolle. Ei ole vaikeata ennustaa riitojen jatkuvan lausuntokierroksen jälkeen.

Lakihan on tarkoitus antaa eduskunnalle vasta tammi-helmikuussa. Joten jutunjuurta meillä riittää ;)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heikki, olen samalla kannalla kuin sinä. En usko että sotea saadaan maaliin esitetyin eväin. Aikaa on arvosteluun ja jopa hallituspuolueiden keskinäiseen sovun hakemiseen perustuslakia noudattaen. Mahtaako kokoomus tinkiä kuitenkaan omista päämääristään tässä asiassa? Tuotakin hiukkasen epäilen.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #8

Sirpa,

eivät mitään tingi, ellei ole pakko. Sellainen pakko voi vain olla perustuslakivaliokunnan pysyminen kesäkuisessa kannassaan.

Marko Parkkola

Onko olemassa mitään rajaa sille kuinka paljon ministerit voivat tuhlata veronmaksajien rahoja epäkelpojen esitysten teettämiseen?

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Marko,

median tietojen mukaan poliitikkojen menettely on kyllä ollut ennen näkemättömän härskiä. Neuvottelujen aikana ministerin on kerrottu ottaneen puhelimitse ohjeita lain teksteiksi suoraan terveysfirmojen lobbareilta, ja muuta vastaavaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eikö ensin pitäisi odottaa lausunnot ja sitten lakiesitys eduskunnalle.

Minusta koko sote -uudistuksessa on vuosien ajan saaneet paljon näkyvyyttä monet virkansa tai asemansa puolesta jäävit henkilöt.

Miksi ollaan hiljaa saaduista kokemuksista valinnanvapauden osalta ?

https://www.google.fi/search?rlz=1CAACAV_enFI733FI...

Marko Parkkola

Minusta on hyvä, että poliitikot tunnustavat ideologiaansa. Ideologinen uudistushan tämä nimittäin on.

Ongelmallista asiassa on juuri perustuslain vastaisuus. Jos perustuslaki ei taivu, se ei taivu. Pitäisi siis muuttaa perustuslakia samassa paketissa ja tähän tuskin halutaan lähteä.

Lisäksi henk.koht. tässä asiassa minua sylettää keskustan ideologia, ei niinkään kokoomuksen. Millä ihmeen logiikalla yhden lisäportaan luominen (maakuntahallinto) voisi vähentää menoja ja byrokratiaa, jos samalla ei vähennetä kuntien tai valtionhallintoa. Se taas tiedetään kuntaliitoksista, että kuntien byrokraatteihin on mahdoton koskea.

Eli nykyisellään koko touhu on rahan haaskausta ja näin nettoveronmaksajana en osaa arvostaa sellaista.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

S-J;

niin tietysti: vasta lausuntojen jälkeen hallitus tekee eduskunnalle esityksensä; nythän on vasta kuultu hallituspuolueiden eduskuntaryhmien kanta. Ja se on suuntaa antava; kokoomukselle laki kelpaisi tällaisenaan; keskusta taas ottaa siihen kantansa vasta lausuntojen perusteella.

Aivan: asiassa jääveistä jäävein on uusi oikeuskansleri, joka istui/istuu kaksilla rattailla; sote-johtajana ja sotea valvovana oikeuskanslerina. Siinä on pukki kaalimaan vartijana.

En osaa sanoa paljonko nykyisestä valinnanvapaudesta ja pilottihankkeista pitäisi mediassa kertoa, että se olisi kaikille riittävää. Mielestäni tietoa kyllä löytyy, jos vain on kiinnostunut; kuten linkkisikin osoittaa. Valinnanvapaushan ei ole mikään uusi asia.

Toimituksen poiminnat