HeikkiSantala Iskee avoimesti; perinteisten arvojen puolesta

Sote-kompurointi jatkuu

  • Asiantuntijat: Soterahoitus pahasti sekaisin (Kuva: STM)
    Asiantuntijat: Soterahoitus pahasti sekaisin (Kuva: STM)

 

”TORSO SOTE ILMAN MAAKUNTAVEROA JA ITSEHALLINTOA

 

Hallituksen uudesta sote-laista (valinnanvapaus) tuli määräajassa (15.12.) 705 lausuntoa. Ne ovat kauttaaltaan kuin syyttäjän tekstiä käräjillä. Rankan kritiikin ”näyttö” on vakuuttava. Lain puoltajat ovat harvassa, lähinnä terveysyhtiöitä.

 

Hallitus toistaa kiertäen ja suoraan samoja lain vastaisuuksia, joihin edellinen esitys kesäkuussa kaatui perustuslakivaliokunnassa:

 

Lakiluonnoksessa on haettu ratkaisuja, jotka käytännössä johtavat samaan lopputulokseen kuin aikaisempi lakiin perustuva yhtiöittämisvelvollisuus, ilman että maakunnan tarvitsee muodollisesti yhtiöittää tuottamansa valinnanvapauspalvelut.” (Kuntaliitto).

 

Kuntaliitto tarkoittaa pakollisia asiakasseteleitä ja henkilökohtaisia budjetteja. Niillä katettaisiin pöytä ylikansallisille yhtiöille kermankuorintaan ja murennettaisiin julkiset palvelut.

 

Kuntaliiton mukaan on riski, että toiminta katsotaan markkinaehtoiseksi taloudelliseksi toiminnaksi, ”jolloin sosiaali- ja terveyspalveluja koskeva sääntely siirtyisi Euroopan unionin toimivaltaan.” EU tästä nyt vielä puuttuukin!

 

Soten pari keskeistä kohtaa on julkisuudessa jäänyt vähälle huomiolle: maakunnilta puuttuva verotusoikeus ja seitin ohut itsehallinto. Näiltä osin sote on torso. Verotusta ei lausuntopyynnössä edes mainita. Molemmista on kyllä lausuttu pyytämättä.

 

Soten rahoitus on koko uudistuksen a ja o. Esityksen mukaan rahoitus siirtyy kunnilta valtiolle; kunnallisveroa alennetaan vastaavasti 12,5 prosenttia. Sotevarat maakunta saa valtiolta tietyin ehdoin könttäsummana, per asukasmäärä. Ei tarpeen mukaan.

 

Maakuntaveroa on selvitelty rahoituspohjaksi pitkään ja setvitään edelleenkin. Se olisi tarpeeseen perustuva rahoitus, kuten nytkin. Asia hiertää poliittisesti. Koko rahoitusjärjestelmä on vielä pahasti keskeneräinen. Itsehallinto edellyttää verotusoikeutta.

 

STM:n sote-asiantuntijaryhmän (20 professoria/muuta asiantuntijaa) lausunnon mukaan:

 

”Rahoitusjärjestelmän keskeneräisyys on edelleen sote-uudistuksen keskeinen ongelma.” Ryhmä puoltaa maakuntien (rajattuakin) verotusoikeutta. ”Muuten rahoitusvajetta joudutaan paikkaamaan asiakasmaksuilla.”

 

Kuntaliitto myös puuttuu verotusoikeuteen ja toteaa, että sen marraskuun kyselyssä asianomaisille vain 8 prosenttiauskoi valtion könttäsumma-rahoituksen hillitsevän menojen kasvua; 92 prosenttia ei uskonut. Sama tulos tulee lausunnoista kaikkiaan. Sekin puoltaa verotusoikeutta.

 

Maakuntien ohutta itsehallintoa kritisoidaan laajasti ja voimakkaasti, kuten:

 

On kyseenalaista, onko maakunnilla riittävää itsehallintoa, jos ne ovat rahoituksensa suhteen täysin riippuvaisia valtiosta ja valtiovalta paitsi määrää tehtävät, myös sen, miten lakisääteiset tehtävät tulee toteuttaa.” (Sote-asiantuntijaryhmä).

 

Muun muassa tämä kohta törmää perustuslakiin ja kaataa soten. Itsehallintoa on pakko vahvistaa.

 

Soten alkuperäinen asiakaslähtöinen tavoite poistaa jonoja, yhdenvertaistaa palveluja ja hillitä kustannuksia, on kadonnut kuin ketun jäljet lumipyryssä. Tilalle on tullut puoluepoliittinen kähmintä ja lehmänkauppa: valinnanvapaus (kok) ja maakuntahallinto (kesk).

 

Paluu alkuperäiseen tavoitteeseen on välttämätön. Tukena on perustuslaki.

 

Heikki Santala järjestöneuvos Kauniainen” (Ilkka 4.1.2018)

 

-------

https://www.ilkka.fi/mielipide/yleisöltä/lukijoilta-uusi-sotelaki-kaatuu-perustuslakiin-1.2439223

 

https://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/lukijoilta-sote-uudistus-j%C3%A4%C3%A4-torsoksi-ilman-maakuntaveroa-jaitsehallintoa-1.2499647

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Olisi otettu kunnanlääkärit takaisin.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Pekka,

siitähän tässä oli kysymys, mutta ei ole enää: nyt kähmitään

Pekka Iiskonmaki

#2
Yksinkertainen asia ja saatiin tuhottua.

Olisi otettu vain entinen laki 60 -luvulta päivitettynä käyttöön.

Rakennukset on kunnissa jo valmiina.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #3

Pekka,

niin, nykyinen sote-järjestelmähän on kansainvälisissä mittauksissa kärkisijoilla, puutteistaan huolimatta.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #6

Tuskin on.

Vironmalli toimii oikein hyvin ja on kustannustehokas.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #7

Pekka,

viittaan vain mitä lausunnoissa, ja muutenkin julkisuudessa, on kerrottu. En omiani. Jonojahan on, ja palvelut ovat hyvinkin eri tasoiset eri puolilla. Muutoksia tietysti tarvitaan; kuten esimerkiksi vähäväkisille alueille taloudellisesti leveämpiä hartioita.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Koko Sote sommitelmissaan taitaa pian maksaa enemmän kuin tuottaa, henkistä hyvää ja taloudellista turvaa. Vaikeata on uskoa että tällä tietomäärällä mitä ihmisillä tästä kaikesta tänään on, ei muka osata laittaa asioita kuntoon, ihmisten parasta ajateltaessa. Byrokratioa pahuksen pahat rakkaat rattaat murskaa pienen ihmisen huomista päivästä toiseen. Eikö moiseen muka ole muuta vaihtoehtoa kuin diktaattorien paluu kansakuntien johtoon. Onko EU harjoitelma heidänlaistensa esiinmarssille. Kuinka demokratian kohtalo on tämä, osaamattomien ihmisten turhat edustukeelliset puheet populismia tavoitellen. Vastaa se kuka osaa, ottaen todellisen vastuun sanoistaan ja osaamisestaan.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Ilkka,

mitä enemmän sotea penkoo, sitä enemmän joutuu ihmettelemään hallituksen likaista politiikkaa.

Ei se ole demokratiaa, vaan enemmistödiktatuuria. Ja kun tämä tehtiin 2000 perustuslailla mahdolliseksi, niin emme muuta voi kuin ihmetellä; ainakin vaaleihin asti.

PS: kansalaisaloitteita voimme toki tehdä, mutta nekin käsittelee sama enemmistödiktaattori.

Juha Hämäläinen

SOTE-uudistuksella on vain kaksi tavoitetta;

1. siirtää valtava varma liiketoiminta ilmaiseksi yksityisille yrityksille. Poliitikot ovat jo nyt hyötyneet tästä henkilökohtaisesti saatuaan korruptiopaikkoja yrityksistä.

2. tuottaa tilanne, jossa kalliit erikoislääkäreiden palvelut on pakko ottaa yksityisiltä, koska lääkärit siirtyneet sinne huomattavasti parempien palkkojen ja kannustimien perässä.

Kun tämä toteutuu vaiheittain on kansalaisten pakko ottaa yksityisiä sairausvakuutuksia. Näin veroista maksetut terveydenhoidon kustannukset pienenevät tuntuvasti, mutta kansalaisen kulut vain nousevat.

Kun terveyspalvelut ovat myytäviä tuotteita, on niissä oltava rutkasti myyntikatetta ja siksi hinnat nousevat vääjäämättä. Näin on käynyt kaikkialla. Mm USAssa vapaan ylihinnoittelun takia kansalaisen terveyskulut ovat tuplat Eurooppaan nähden.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Juha,

noin se on, ja tuohon se johtaisi jos lausunnolla ollut lakiluonnos menisi läpi.

Mutta tuo laki ei menisi läpi perustuslakivaliokunnassa, jos valiokunta pysyy kesäkuisessa kannassaan. Sitä taas ei ole syytä epäillä; valiokunnan lähes rikkumaton perinne kun on noudattaa aiempia lausuntojaan.

Virkamiehet nyt paikkaavat lakia lausuntojen jäljiltä. Mikään ihme ei ole, jos he palaavat syksyllä esittämäänsä versioon, jonka version kokoomus runteli ennen lausuntokierrosta.

Kova pala tämä on ennen muuta kokoomukselle; kaikkien aikojen yksityistämiskaappaus kun murenee väistämättä.

Juha Hämäläinen

Toivottavasti kähmintä saadaan pidettyä kurissa. Tämä toiminta alkaa olla härskillä tasolla myös valtion omaisuuden myynnissä.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #11

Juha,

täytyy vain panna luottonsa valtiosääntöasiantuntijoiden lausuntojen vaikutuksiin ja perustuslakivaliokuntaan.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #12

Niin mitäpä tässä rivikansalainen muuta voi.

Toimituksen poiminnat