Väyrynen vahvoilla keskustan puheenjohtajan vaalissa

 

Keskusta pyrkii kesäkuun puoluekokouksessa eliminoimaan Paavo Väyrysen (kesk) puolueen puheenjohtajavaalista. Toinen puheenjohtajaehdokas on Juha Sipilä. Yhteen puolueen jäseneen kohdistettu hanke on yhdenvertaisuuden vastainen. – On aihetta tutkia lakia.

 

Yksilöä suojaavat mielivallalta perustuslaissa taatut perusoikeudet; tässä erityisesti yhdistymis- ja mielipidevapaudet ja yhdenvertaisuus. Laki on yksilön puolella.

 

Kyse on Keskustan linjariidasta, sekä puolueen kannatuksen romahtamisesta Sipilän kaudella 24 %:sta (2012) nykyiseen noin 15 %:iin.

 

Riita johtuu Juha Sipilän lestariolaisesta komentojohtamisesta, sekä alkiolaisuuden syrjäyttäneestä oikeistopolitiikasta kokoomuksen kainalossa; käytännössä apupuolueena.

 

Kun alkiolaisten varoituksia väärästä politiikasta ei kuunneltu, perusti Väyrynen 2016 Kansalaispuolueen (KP) jatkamaan perinteistä alkiolais-keskustalaista politiikkaa.

 

Sääntöihin vetoamalla puoluejohto vaatii Väyrystä eroamaan KP:n jäsenyydestä, lakkauttamaan puolueen ja sitoutumaan Keskustan pysyväksi jäseneksi. Vaatimus on yhdistymisvapauden ja sääntöjen vastainen.

 

Yhdistyslaissa, kuten myöskään puolueen perusjärjestön säännöissä ei kielletä henkilöä olemasta yhtaikaa kahden puolueen jäsenenä. Väyrysen kaksoisjäsenyys on siten sekä yhdistyslain että perusjärjestön sääntöjen mukaisesti laillinen; eikä siten voi olla vaalikelpoisuuden este.

 

Keskustan sääntöjen 4. pykälän mukaan ”perusjärjestön jäsen tai jäseneksi pyrkivät eivät saa kuulua muuhun puolueeseen.” Keskustan sääntö ei kuitenkaan ole autonomisen perusjärjestön jäsentä oikeudellisesti sitova; se on lähinnä moraalisluonteinen löysä ohje.

 

Keskusta on liittomuotoinen yhdistys ja sen jäseniä ovat perusjärjestöt. Näiden jäseniä taas ovat yksittäiset henkilöt. Molemmilla järjestöillä on omat itsenäiset sääntönsä.

 

Perusjärjestön jäsen on jäsenyyssuhteessa vain perusjärjestöönsä, ei Keskustaan. Keskustalla ei ole toimivaltaa perusjärjestön jäseneen, jota sitoo vain laki ja oman perusjärjestön säännöt.

 

Keskustan sääntöjen mukaan puheenjohtaja valitaan perusjärjestöjen henkilöjäsenistä. Tämä on ainoa ja yksiselitteisen selvä vaalikelpoisuusehto. Muita sääntöehtoja ei ole.

 

Väyrynen on Keskustan perusjärjestön Keminmaan keskustaseuran jäsen, ja täyttää näin sääntöjen ehdot. Väyrysen vaalikelpoisuus on sääntöjen mukaan aivan selvä.

 

Puoluejohto tilasi säännöistä asiantuntijalausunnon. Heppoinen lausunto on pelkkä selvitys ja ohjeistus tilaajalle, miten Väyrysestä päästään eroon!

 

Toisen lausunnon mukaan tuon selvityksen mukaiset puoluekokouksen päätökset olisivat Suomen oikeuskäytännön vastaisia. Väyrynen voisi hakea käräjäoikeudelta päätösten mitätöimistä ja toimeenpanokieltoa.

 

Väyrynen näyttää kuitenkin – tukevan oikeudellisen tuen lisäksi – saavan puoluekokoukseen presidentinvaalin tuloksen perusteella niin vahvan kannatuksen, että ylilyönnit voidaan välttää.

 

Väyrysen syrjäyttäminen on hankalaa!

PS: Vähän räväkämpi versio (Ilkka ja Pohjalainen):

https://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/lukijoilta-v%C3%A4yrynen-vahvoilla-keskustan-puheenjohtajan-vaalissa-1.2549544

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu