HeikkiSantala Iskee avoimesti; perinteisten arvojen puolesta

Eduskunta vajonnut puoluepolitiikan pohjamutiin

Soten alkuperäinen, asiakaslähtöinen tavoite poistaa jonoja, yhdenvertaistaa palveluja ja hillitä kustannuksia, keikahti kokoomuksen ja keskustan lehmänkaupassa päälaelleen. Mikään näistä asiakastavoitteita ei asiantuntijoiden mukaan sotessa toteudu.

 

Hanke ei ole enää oikeudellinen, vaan puoluepoliittinen. Siinä ei likaisia keinoja kaihdeta; eikä pohjaa tunnu edes olevan.

 

Likaisuutta näyttää vielä lisäävän Kristillisten hallitushimon selkärangattomuus. Ovat valmiit myymään taivasosuutensa. Sinisten kuolemankieli-politiikka on säälittävän surullista.

 

Näin alas ei eduskunnassa ole aiemmin vajottu. Se on sekaisen ja likaisen hallituspolitiikan seurausta.

 

Konsensuspolitiikka, jolla maa nostettiin sotien jälkeen hyvinvointivaltioksi, on käytännössä tuhottu. Yhdessä rakennettua hyvää myydään nyt ideologioiden huutokaupoissa. Kaikki on kaupan.

 

Soten lisäksi hallitus on sekoillut muun muassa työelämän lakiesityksissään. Yhtä varmasti kuin syksyn tulo, on ministeri Lindströmin lakihankkeita seurannut työmarkkinaselkkauksen, jopa yleislakon uhka. Kelvottomia lakitekeleitä on ammuttu alas, vedetty takaisin tai muuten kuopattu. Työmarkkinoiden uhkatilanne on nytkin tuloillaan; Lindströmin hanke taas kuumentaa.

 

Poliitikkojen perustuslain nakertaminen on arkipäivää. Se on demokratiassa vaarallista; kansalaisten oikeusturva kun on viime kädessä perustuslain varassa.

 

Oikeusvaltion kaikkien säädösten tulee olla palautettavissa (johdettavissa) perustuslakiin. Se on oikeusvaltion tunnusmerkki. Perustuslakia loukkaavat lakiesitykset, kuten osa sote-laeista, ovat oikeusvaltion murentamista; ja ovat tätäpäivää.

 

Kun lakihankkeiden perustuslainmukaisuus tulisi ensisijaisesti jo lain valmistelun alusta lähtien varmistaa, niin nyt sen sijaan hallituksen painostuksesta koetetaan kepillä jäätä, eli perustuslakia tahdotaan lakihankkeissa kiertää, jopa tieten tahtoen rikkoa:

 

Sote repii hallitusta - Risikon toiminta ihmetyttää, virkamiehet ovat hermoromahduksen partaalla” (Ilta-Sanomat otsikko 19.10.2017).

 

Sama meno jatkuu edelleenkin. Tulilinjalla on nyt sote-mietintöä valmisteleva sosiaali- ja terveysvaliokunta. Sen jälkeen vuoroon tulee perustuslakivaliokunta. Sen tulisi ja tulee olla, perustuslakituomioistuimen puuttuessa, täysin itsenäinen ja hallituksen tahdosta riippumaton perustuslaillisuuden toteuttaja. Oikeudellisen vaatimuksen pitää voittaa poliittinen kähmintä.

 

Hallitus on röyhkeästi ja lain vastaisesti puuttunut valiokuntien itsenäiseen toimintaan, määräämällä aikatauluja ja lopettamalla edustajiensa toimesta asiantuntijoiden kuulemisen valiokunnassa kesken kaiken.

 

Huolellisen lain valmistelun sijaan valiokuntia painostetaan pakkoaikatauluun. Siinä jonpi kumpi pettää; joko aikataulu tai lain perustuslainmukaisuus.

 

Tuhannen taalan kysymys on, tehdäänkö eduskunnassa lähes tasaäänin asiantuntijoiden varoittama megaluokan sote-virhe, vai löytyykö ryhtiä palauttaa hankkeen alkuperäinen tarkoitus.

 

Heikki Santala

Järjestöneuvos Kauniainen

 

(Julkaistu Iltalehdessä 23.8.18)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Totta.
Olettaisin edes presidentin jyrähtävän lakimiestaustallaan ainakin unilukkarina jos tahtoo olla koko kansan presidentti?

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Niilo,

kun presidentin sisäpoliittiset valtaoikeudet karsittiin nykyisessä perustuslaissa (2000) ja siirrettiin pääministerille, niin tässä on tulos.

PS: Politiikan muutoshan tapahtuu hallituksen vaihdoksen myötä, yleensä vaalien jälkeen. Puolueuskollisuuteen nojaava hallitus kaatuu nykyisin vain, jos pääministeri antaa itselleen potkut. Hallitus voi siten rauhassa harjoittaa härskiä puoluepolitiikkaa.

Ei kuitenkaan aivan rauhassa: "Ay-liikkeestä varoitus Juha Siplälle: 5.10. alkaa rytistä - tulossa "jotain paljon rajumpaa."(US 24.8.2018).

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Heikki, hyvä kirjoitus.

Tämä mainitsemasi "rytinä" liittyy siis alla olevaan asiaan eli alle 20 työtekijän firmoille suunniteltuun heikompaan irtisanomissuojaan, jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat.

Perustuslaki 18 § sanoo näin:

"Oikeus työhön ja elinkeinovapaus

Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.

Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla.

Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä."

---

Edellä olevasta perustuslain 18 §:n 4. momentista eli "Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä" voisi sanoa niin, että jos alle 20 hengen firmoille tulee heikompi irtisanomissuoja, niin lakiin tulee sitten listata - kuten minäkin blogissani jo tein humoristisesti - ne seikat, joiden perusteella pikku firmoissa saa irtisanoa työntekijän.

Tämä olisi sitä 100 %:sesti oikeaa lainsäätämistä, ihan kuin YVA-lain hankeluettelon 1 liitekin, josta ei ole uusitussa muodossaan enää valitusoikeutta YVA-hankkeen vetäjällä siksi, että lista on niin vedenpitäväksi laadittu (aihe, josta kirjoittelin viikon sisällä).

---

Toiseksi perustulain 6 § sanoo "Yhdenvertaisuudesta" näin:

"Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti.

Sukupuolten tasa-arvoa edistetään yhteiskunnallisessa toiminnassa sekä työelämässä, erityisesti palkkauksesta ja muista palvelussuhteen ehdoista määrättäessä, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään."

--

Edellä oleva 6,1 § sanoo, että "Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä":

Eivät alle 20 hengen yritysten omistajat saa olla perustuslain mukaan eriarvoisessa asemassa työntekijän irtisanomissuojan kohdalla, kun niitä verrataan isoihin firmoihin. Pikku firman omistaja ei saisi hallituksen suunnitelmien toteutuessa niin helposti palkattua huippuosaajia itselleen, kun nämä huippuosaajat haluavat paremman irtisanomissuojan, joka on tarjolla 20 henkeä ja yli palkkaavissa yrityksissä.

En ymmärrä, että hallitus aikoo näin selvistä perustuslain vastaisista työsuhde- ja yhdenvertaisuusasioista lähteä vääntämään kaiken sote-hässäkän keskellä. Jos se ei siis ole tarkoituskin näin...

Jos hallituksen esitys toteutuu, niin isojen sote-firmojen ei kannata olla huolissaan: heille riittää huippuosaajia jatkossa työntekijänsä paremman työsuhdeturvan vuoksi. Pienet sote-toimijat kärsivät tästä.

Olisikohan tässä yksi syy hallituksen suunnitelmiin?

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260011-ti...

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Kirsi,

kiitos perusteellisesta kommentistasi! Noinhan asia on.

Siitä, mikä tässä Lindströmin työsuhdesotkussa nyt oikein on tarkoitus ja syy, sitä saa hakea.

Mielestäni tämä hanke, sen paremmin kuin edellinenkään, ei ole järkisyillä perusteltavissa, laillisuudesta puhumattakaan. Yritetään väkisin keksiä jotakin. En osaa ottaa noita tekeleitä vakavasti.

Tuon tekeillä olevan tekeleen torjumisessa voi rutista kovastikin; tuskin jää yhteen päivään. On tuo taas niin törky hanke. Vakka ei se yllätäkään.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva
Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Jari,

on menossa ihmettelemistä!

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Heikiltä hyvin tiivistetty ja hyvä blogi.

Itse olen saanut (joutunut) elämään täällä maaseudulla Siun Soten kanssa pari vuotta. Lääkärit ovat hävinneet, samoin potilaat - liekkö menneet yksityisille - ja kaikessa, jopa tutkimuskuluissakin, säästetään.

On pakko sanoa, että täällä on selvittävä lääkäreistä huolimatta, ei lääkärien ansiosta. Ja nyt jo näkee, että kalliimmaksi tulee. Eli Maakuntahallinnolle joudutaan antamaan verotusoikeus.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Kiitos Reino !

Kenenkään ei nyt tosiaankaan enää tarvitse aiheetta olla sote-epäluuloinen; kokeilutulokset puhuvat jo puolestaan, kuten Pihlajalinnan vetäytyminen Jyväskylässä. Eikä siinä potilaitten etua kyselty; bisness menee edellä.

Verotusoikeus on yksi keino paikata sotea (linkki). Mielestäni parempi olisi kuitenkin vahvistaa nykyistä järjestelmää kuntaliitoksilla ja -yhtymillä. Niistä on tunnettuja hyviä kokemuksia. Mutta kun se edellyttäisi puoluekähminnästä luopumista, niin kiven alla sekin on.

http://heikkisantala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2486...

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Kiitos hyvästä kirjoituksesta.

Alla linkki joka sopineen tähän. Jäävuoren huippu, eikä ainoa jäävuori.

https://www.iltalehti.fi/talous/201808252201152850...

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Arto,

kiitos.

Linkki sopii kuin nenä päähän, eikä tapaus varmaankaan ole ainoa. Verohuijaus ihmisten terveyden kustannuksella osoittaa mikä bisneksessä on tärkeintä.

Toimituksen poiminnat