Eduskunta vajonnut puoluepolitiikan pohjamutiin

Soten alkuperäinen, asiakaslähtöinen tavoite poistaa jonoja, yhdenvertaistaa palveluja ja hillitä kustannuksia, keikahti kokoomuksen ja keskustan lehmänkaupassa päälaelleen. Mikään näistä asiakastavoitteita ei asiantuntijoiden mukaan sotessa toteudu.

 

Hanke ei ole enää oikeudellinen, vaan puoluepoliittinen. Siinä ei likaisia keinoja kaihdeta; eikä pohjaa tunnu edes olevan.

 

Likaisuutta näyttää vielä lisäävän Kristillisten hallitushimon selkärangattomuus. Ovat valmiit myymään taivasosuutensa. Sinisten kuolemankieli-politiikka on säälittävän surullista.

 

Näin alas ei eduskunnassa ole aiemmin vajottu. Se on sekaisen ja likaisen hallituspolitiikan seurausta.

 

Konsensuspolitiikka, jolla maa nostettiin sotien jälkeen hyvinvointivaltioksi, on käytännössä tuhottu. Yhdessä rakennettua hyvää myydään nyt ideologioiden huutokaupoissa. Kaikki on kaupan.

 

Soten lisäksi hallitus on sekoillut muun muassa työelämän lakiesityksissään. Yhtä varmasti kuin syksyn tulo, on ministeri Lindströmin lakihankkeita seurannut työmarkkinaselkkauksen, jopa yleislakon uhka. Kelvottomia lakitekeleitä on ammuttu alas, vedetty takaisin tai muuten kuopattu. Työmarkkinoiden uhkatilanne on nytkin tuloillaan; Lindströmin hanke taas kuumentaa.

 

Poliitikkojen perustuslain nakertaminen on arkipäivää. Se on demokratiassa vaarallista; kansalaisten oikeusturva kun on viime kädessä perustuslain varassa.

 

Oikeusvaltion kaikkien säädösten tulee olla palautettavissa (johdettavissa) perustuslakiin. Se on oikeusvaltion tunnusmerkki. Perustuslakia loukkaavat lakiesitykset, kuten osa sote-laeista, ovat oikeusvaltion murentamista; ja ovat tätäpäivää.

 

Kun lakihankkeiden perustuslainmukaisuus tulisi ensisijaisesti jo lain valmistelun alusta lähtien varmistaa, niin nyt sen sijaan hallituksen painostuksesta koetetaan kepillä jäätä, eli perustuslakia tahdotaan lakihankkeissa kiertää, jopa tieten tahtoen rikkoa:

 

Sote repii hallitusta – Risikon toiminta ihmetyttää, virkamiehet ovat hermoromahduksen partaalla” (Ilta-Sanomat otsikko 19.10.2017).

 

Sama meno jatkuu edelleenkin. Tulilinjalla on nyt sote-mietintöä valmisteleva sosiaali- ja terveysvaliokunta. Sen jälkeen vuoroon tulee perustuslakivaliokunta. Sen tulisi ja tulee olla, perustuslakituomioistuimen puuttuessa, täysin itsenäinen ja hallituksen tahdosta riippumaton perustuslaillisuuden toteuttaja. Oikeudellisen vaatimuksen pitää voittaa poliittinen kähmintä.

 

Hallitus on röyhkeästi ja lain vastaisesti puuttunut valiokuntien itsenäiseen toimintaan, määräämällä aikatauluja ja lopettamalla edustajiensa toimesta asiantuntijoiden kuulemisen valiokunnassa kesken kaiken.

 

Huolellisen lain valmistelun sijaan valiokuntia painostetaan pakkoaikatauluun. Siinä jonpi kumpi pettää; joko aikataulu tai lain perustuslainmukaisuus.

 

Tuhannen taalan kysymys on, tehdäänkö eduskunnassa lähes tasaäänin asiantuntijoiden varoittama megaluokan sote-virhe, vai löytyykö ryhtiä palauttaa hankkeen alkuperäinen tarkoitus.

 

Heikki Santala

Järjestöneuvos Kauniainen

 

(Julkaistu Iltalehdessä 23.8.18)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu