HeikkiSantala Iskee avoimesti; perinteisten arvojen puolesta

Sote kaatuu kolmannen kerran perustuslakiin

  • Kokoomus vie, Keskusta juuriltaan (Kuva: Ilkka)
    Kokoomus vie, Keskusta juuriltaan (Kuva: Ilkka)

 

SOTE KAATUU KOLMANNEN KERRAN PERUSTUSLAKIIN

 

Kokoomuksen ja keskustan lehmänkauppa 2015 keikautti soten alkuperäiset tavoitteet päälaelleen. Perustuslain mukainen, julkisen vallan velvoite turvata sote-palvelut, muutettiin lehmänkaupassa kokoomuksen ajamalla valinnanvapauslailla, täysin markkinaehtoiseksi bisnes-järjestelmäksi.

 

Se oli kaikkien aikojen julkisten palvelujen kaappaus- ja alasajohanke.

 

Keskustan johtoon oli noussut tuntematon ja puolueen alkiolaiselle aatteelle, köyhän asian muistamisesta, täysin outo lintu, multimiljonääri bisnes-insinööri; lentävä lestadiolainen.

 

”Seuran selvitys: Juha Sipilästä tuli miljonääri valtion tuella ja härskeillä tutunkaupoilla” (Seura 8.6.2017).

 

Se sopi kokoomukselle: Sipilän kanssa tehtiin lehmänkauppa: keskusta sai kentän rauhoittamiseksi uuden maakuntahallintohimmelin.

 

Kokoomus sai julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhtiöittämispakon, omien julkisten palvelujen täyskiellon, maakunnille pakolliset asiakassetelit ja henkilökohtaiset budjetit. Kokoomus risti pakot ”valinnanvapaudeksi!”

 

Kokoomuksen tavoite oli ja on varmistaa miehittämilleen ylikansallisille terveysyhtiöille julkisten sote-palvelujen kaappaus ja bisnes-voitto, sote-asiakkaiden palvelujen laadun kustannuksella.

 

Kansalaisille on tullut järkyttävänä yllätyksenä, mihin kokoomuslainen härski toiminta on jo vanhustenhoidossa ja päiväkodeissa johtanut. Kunnat ovat hätäpäissään ulkoistaneet palveluja yksityisille, kasvottomille terveysjäteille. Henkilöstön suut on tukittu pelottelulla ja potkuilla.

 

Tästä välittämättä kokoomus ajaa samaa menettelyä muihinkin sote-palveluihin, ja ainoana puolueena eduskunnassa vastustaa jo paljastuneiden räikeiden, ihmisoikeuksia loukkaavien laittomuuksien korjaamista vanhusten- ja lastenhoidossa. Selvitettävinä on jopa kuolemantuottamuksia.

 

Perustuslakivaliokunta kaatoi kesäkuussa 2017 yksimielisesti kokoomuksen ajaman sote-valinnanvapauslain perustuslain vastaisena. Laittomia pykäliä oli 15. Raakile palautettiin takaisin hallitukselle.

 

Virkamiestyöryhmä kirjoitti uuden esityksen; poisti yhtiöittämispakon ja julkisten palvelujen tuottamiskiellon, ja muutti asiakassetelit ja henkilökohtaiset budjetit maakunnille vapaaehtoisiksi.

 

Kokoomus nosti tästä kovan metelin ja vaati hyvityksenä asiakassetelit ja henkilökohtaiset budjetit pakollisiksi ja koskemaan myös erikoissairaanhoitoa. Tällöin terveysjätit pääsisivät tekemään raakaa bisnestä myös leikkaussaleihin! Sipilä hyväksyi.

 

Perustuslakivaliokunta kaatoi viime kesänä tämänkin esityksen perustuslain vastaisena, ja lähetti sen sosiaali-ja terveysvaliokunnan (StV) korjattavaksi; laittomia pykäliä oli 20. Valiokunnassa kokoomus jatkoi vyörytystään ja laittomuuksia jäi hallitus-äänin korjaamatta; mietintö on siten saneltu.

 

Nyt perustuslakivaliokunnassa oleva StV:ssä ”korjattu” valinnanvapauslaki kaatuu sekin perustuslain vastaisena useamman pykälän osalta, mikäli perustuslakivaliokunta pysyy omassa aiemmassa kannassaan, kuten käytäntö on ollut.

 

Luulisi vanhus-kohun herättäneen kokoomuksen puoluepaatuneimmatkin. Pohjamudat on jo koettu.

 

Heikki Santala, järjestöneuvos

Kauniainen

---

(Juttu julkaistu: ainakin Pohjalainen 14.2.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kunnat ovat hätäpäissään ulkoistaneet palveluja yksityisille, kasvottomille terveysjäteille todistelee Heikki Santala.

Mikä on johtanut hätäpäisiin ratkaisuihin ? Ainoa syy on kuntien heikko ja edelleen heikkenevä talous. Kunnat ovat viime vuonna velkaantuneet yli miljardilla eurolla. Lähes kaksistaa kuntaa on nyt jo käytänössä konkurssissa. Joukossa on suurehkoja kaupunkejakin.

On aika edesvastuutonta kuntalaisia kohtaan, että kunnat ajavat itsensä umpikujkaan pitämällä sinnikkäästi kiinni "itsenäisen" kunnan imagostaan.

Itsenäisyydestä pidetään kiinni nostamalla kuntalaisten veroastetta ja leikkaamalla palveluja. Yksi hätäratkaisu on ollut terveyspalvelujen ulkoistaminen. Valtuustot( huom. puoluepolitiikka) ovat tehneet päätöksi joista heidän tulisi kantaa vastuunsa !

Meidän taloutemme vaihtoi typeryyden johdosta kuntaa. Kunnallisveroprosentin noustua 22 % lähti muuttokuorma kuntaan jossa vastaava on 18 %. Järjestöneuvos on tämän asian hoitanut paremmin maksamalla kunnallisveroa vain 17 %.

Siinä kylkiäisenä laski myös kirkollisvero ! Uskonto on ihmeellinen asia. Kunnasta riippuen se on eri hintaista ! Kirkollisveroon tosin voi halutessaan itse vaikuttaa ! Eroon pääsee lähettämällä eropaperi seurakuntaan. Kunnallisveroon voi vaikuttaa vain nostamalla kytkintä !

Blogisti näyttää kyllä pitävän kokonaisuuden kannalta oikeaa ratkaisu eli Sotea vahingollisena ja nykyhallituksen koplauksena. Oppositio on kyllä tekemässä itselleen karhunpalveluksen laselmoimalla seuraavan hallituksen vievän Soten läpi tavoitteena hoitaa palvelut vain julkisen palveluntuottajan avulla. Suuri illuusio ja äänestäjien harhauttamista.

Tulevaisuudessa vain maakunnilla on riittävät taloudelliset mahdollisuudet hoitaa mm. terveys-ja hoivapalvelut. Palveluista yli puolet tullaan edelleen ulkoistamaan yksityisille palvelutuntuottajille ja kolmannelle sektorille. Julkinen palvelu ei edelleenkään voi olla kilpailukykyinen eikä tehokas.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Ilkka,
koetan kertoa vain faktatiedot. En minkään tahon nimissä tai puolesta.
Kiitti palautteesta.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Pitkänlinjan ammattiyhdistysaktiivi Järjestöneuvos haluatko vaikuttaa ennalta ulkoparlamentaalisesti perustuslakivaliokunnan päätökseen.

Viimeaikaisten vanhushoivakotien toiminnassa on on ollut tilaajasopimuksen vastaisia poikkeamia. Luin juuri muunmuassa että Espoossa on ollut ongelmia Attendon kansa. Kaikkiaan Suomessa on 295 kunnan rypäs tekemässä erilaisia vanhuspalvelu sekä nyky sote hankesopimuksia yksityisten palvelun tuottajien kansa vaihtelevalla mestyksellä kuten nyt on huomattu.

Hallituksella on uusi erinomainen sote ja maakuntamalli joka korjaa nykytilanteen uuteen uskoon isommilla ja voimakkaammilla hartioilla.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Seppo;

perustuslakivaliokunnan vakiintunut käytäntö on ollut, että se käyttää päätöstensä perusteina ensimmäisenä omaa, samasta asiasta jo aiemmin ottamaansa kantaa/kantoja.

Valiokunta koettaa asettua puoluepolitiikan yläpuolelle,koska se on meillä ylin perustuslain tulkitsija; riippumattoman perustuslakituomioistuimen puuttuessa. Valiokunta on siinä myös mielestäni yleensä onnistunut.

Samaan kannustaisin nytkin ;)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Sote/maakuntauudistus kaatuu koska se on huono. Maakunnat ovat liian erikokoisia - pienet maakunnat eivät edes selviä itsenäisesti.

Viisi sote-aluetta on luultavasti optimaalinen määrä, mutta kaksitoista voi olla hyvä kompromissi, jolloin maakunnat voivat seurata vaalipiirirajoja. Maakuntien pitää olla niin elinvoimaisia että selviävät itsenäisesti, eli verotusoikeus on välttämätön. Katson että tulevaisuudessa maakunnat ottavat kuntien aseman ja kantavat verot. Kuntien tehtävät vähenevät hiljalleen ja maakunnat antavat verokertymästään tarvittavat varat kuntien tehtävien hoitoon.

Soten yksityistäminen muutamalle ylikansalliselle jättiyritykselle on katastrofi. Tarvitaan paljon erikokoisia yrityksiä, ei monopoliasemaan päässeitä suuryrityksiä.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Nita;

samaa mieltä:

http://heikkisantala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2486...

... sorry: PC jumittuu vähän väliä, eikä hiirikään tottele; sote-virus ?!

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kuulin justiinsa eräältä tietävältä ihmiseltä, että esimerkiksi Portugalisa sama firma saa omistaa korkeintaan kaksi apteekkia - tämä on hyvä juttu, sillä näin ei synny kilpailua tappavaa monopolia. Miksi meillä Suomessa ei voi esim. hoivan suhteen olla samanlainen käytäntö. Kunta voi tuottaa palvelut itse tai ostaa esim. hoivapalvelut tai lääkäripalvelut yksityseltä. Mutta yksityinen firma ei voi omistaa kuin pari hoiva- ja lääkäriyritystä.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Nita;

meillä tapahtuu juuri päinvastoin keskittymistä ylikansallisten terveysjättien haltuun:

https://yle.fi/uutiset/3-8776580

Tuo yle:n tilasto on sitä paitsi pahasti vanhentunut: sote on jo selvästi kiihdyttänyt keskittymistä; muutama jätti hallitsee markkinoita.

Tilanne on viranomaisille hallitsematon, kuten karmeat laiminlyönnit ja jättien ilmeinen rikollinen toiminta osoittavat. Kärsijöinä ovat avuttomat ja puolustuskyvyttömät.

Toimituksen poiminnat