HeikkiSantala Iskee avoimesti; perinteisten arvojen puolesta

Kokoomus ja keskusta kytiksellä demarien porstuassa

  • Gallup; kansan ääni - Kuva: Yle Grafiikka
    Gallup; kansan ääni - Kuva: Yle Grafiikka
  • Sipilän ero: Gallup-ääni vai "sisäinen ääni" ?  (Kuva Ilkka)
    Sipilän ero: Gallup-ääni vai "sisäinen ääni" ? (Kuva Ilkka)

 

KOKOOMUKSEN JA KESKUSTAN LEHMÄNKAUPASTA HETKESSÄ KESKINÄINEN LYÖMÄASE

 

Poliittinen sote-farssi sai arvoisensa lopun; kokoomuksen ja kepun lehmänkaupalle kävi kuten ahneelle tapaa käydä. Siinä sortuivat sekä kepun hallinto-himmelit että kokoomuksen sote-markkinat; kauhun tasapaino laukesi.

 

Kun vielä gallupit käänsivät selkänsä, rupesi pääministeri ”kuuntelemaan tarkkaan sisäistä ääntään,” jonka mukaan ”hallituksen on erottava”. Yleensä näistä äänistä mennään lääkärin, ei presidentin puheille. Lisäksi teatraalinen ero sopii hyvin muun sote-farssin jatkoksi.

 

Hallitus on syyttänyt oppositiota ja erityisesti sosiaali- ja terveysvaliokuntaa (StV) ajan peluusta ja soten kaatumisesta muka aikapulaan. Väite on kestämätön.

 

Syyt ajan haaskaamisen löytyvät hallituksen omista, perustuslain vastaisista lakitekeleistä eduskunnalle 2016, 2018 ja 2019. Perustuslakivaliokunta (PeV) kaatoi ne kaikki yksimielisesti yksi toisensa jälkeen; joiltakin osin jopa kolmeen kertaan, kun StV jätti hallitus-äänin vaaditut korjaukset tekemättä.

 

Sote-hankkeen laittomuudet olivat hallituksen tiedossa lehmänkaupasta 2015 lähtien.Sinetin soten lopulle löi PeV jo kesäkuussa 2017 silppuamalla hallituksen 2016 valinnanvapauslain ja samalla kokoomuksen haaveet tuhkana tuuleen. Hallituksen 2018 ja 2019 esitykset olivat enää arvottomia, PeV:n kaatamia, hallituksen lainkiertoyrityksiä. Arvoton farssi päätyi arvoiseensa loppuun.

 

Hallituksen laittomien lakitekeleiden käsittelyyn hukkaantui turhaan aikaa ainakin kaksi vuotta! Se silti saattoi pelastaa kansalaisia uhkaavilta vanhustenhoidon kaltaisilta karmeilta sote-kohtaloilta.

 

Hallituksen eronpyynnöstä 8.3. käynnistyi kokoomuksen ja kepun keskinäinen raju syyttely. Lehmänkaupasta tuli hetkessä lyömäase; sote-rakas sai mennä. Musta kylki kummallakin.

 

Demareista tuli myös hetkessä molempien ystävä ja kosiskeltu hallituskumppani. Tarkoitus on olla tyrkyllä galluppien ennustamaan demari-vetoiseen hallitukseen. Molemmat eivät siihen yhtä aikaa mahdu. Kosiskelut vallan porstuassa kielivät erityisesti Sipilän vaalipaniikista.

 

Pahin punamullan rasite on puheenjohtaja Sipilä. Hän on hallituskauden alusta lähtien sotkenut perinteiseen sopimusyhteiskuntaan lahkolaisen komentopolitiikan. Se politiikka ei punamultaan istu. Menestynyt punamulta on perustunut kepun alkiolaiselle aatteelle. Sitä ei nyt ole. Ei hyvältä näytä.

 

Kokoomuksen vanha, raha-ratkaisee-politiikka on puolestaan viime vuosina selvästi vahvistunut.

 

Toimittaja, kolumnisti Aarno Loka Laitisen mukaan: ”Kokoomus on yrittänyt näytellä hyvää tarkoittavaa työväenpuoluetta ja tehdä puheissa pesäeroa patataantumukselliseen historiaansa, josta löytyy murhia ja muilutuksia, ammattijärjestön lakkautuksia ja jopa ajatuksen sosialidemokraattisen puolueen kieltämisestä.”

 

”Tämän päivän kokoomuslaiset ovat perineet arvonsa isoisiltään, lahtareilta. Nuo puolueen pimeät puolet eivät ole kuolleet, vaan nousevat esiin etenkin laman aikoina.” (IL 13.2.2012). Ei sinipunakaan hyvältä näytä.

 

Soten lopun arviointi vuosia etukäteen oli suhtkoht ”helppoa”. Vaaleissa on vielä liikaa liikkuvia osia arvioitaviksi. Seuraava gallup auttaa asiaa.

 

Heikki Santala järjestöneuvos

Kauniainen

---

Julkaistu: Pohjalainen ja Ilkka:

https://www.pohjalainen.fi/mielipide/yleisolta/lukijoilta-kokoomus-ja-kepu-soitimella-demarien-porstuassa-1.2911375

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat