HeikkiSantala Iskee avoimesti; perinteisten arvojen puolesta

KANSANRINTAMA - JÄRKIHALLITUS

  • Hallitus haussa...  (Kuva VNK)
    Hallitus haussa... (Kuva VNK)

 

HALLITUS-LUKKO AUKESI; KANSANRINTAMA NYT MAHDOLLINEN

 

Puheenjohtaja Juha Sipilän väistyminen keskustan johdosta avasi puolueen ideologisen punamulta-lukon. Puolueen paluu kansanvaltaisille alkiolaisille juurilleen on nyt mahdollinen. Kansalaisia eriarvoistava puolueen oikeistopolitiikka iski omiin kannattajiin.

 

Kepun tapa niellä sisäiset poliittiset linjariitansa, ”pulinat pois”, kävi kalliiksi. Kannatus 2015 vaalien 21,1 %:sta romahti 2019 13,8 %:iin. Vastaavasti äänimäärä romahti noin 31 % : 626 218:sta 423 920:een, eli 202 298 ”kepulaista” hylkäsi puolueen. Se on paljon.

 

Hallitus-spekulaatiot käyvät kiivaina; persuja ollaan jo etukäteen liputtamassa oppositioon, puolueiden niin sanottuihin arvopohjiin vedoten.

 

Tämä on demokraattisen kansanvaltaisuuden kannalta vähintäänkin arveluttavaa. Sillä väheksytään ja mitätöidään 538 805 kansalaisen persuille antama luottamus hoitaa edustajinaan maan asioita, myös hallituksessa, siten kuin ovat vaaliohjelmissaan kertoneet.

 

Kunkin puolueen ”hallituskelpoisuus” määräytyy perustuslain mukaan puolueiden eduskuntaryhmien välisissä neuvottelussa syntyneeseen, eduskunnan hyväksymään hallitusohjelmaan sitoutumisen perusteella. Ei ketään etukäteen pois sulkien.

 

Harjoitettu kova oikeistolainen hallituspolitiikka sai kansan tuomion. Kepun romahduksen lisäksi hallitus-siniset hävisivät eduskunnasta kokonaan. Ei edes yhtään istuvasta neljästä ministeristä valittu uudestaan! Kansa ei hyväksy loikkareita.

 

Kun vaalitulos edellyttää hallituspolitiikan muutosta, niin se tarkoittaa myös muutoksia hallituksen kokoonpanoon. Sitähän vaalit yleensäkin merkitsevät; mutta tällä kerralla erityisesti. Sopimuspolitiikalle on nyt tilaus; komentojohtamisen aika on ohi, ja lehmänkauppojen.

 

Enemmistöhallituksen kokoonpanoksi on käytännössä muutama vaihtoehto. Hallitusohjelman yhteiskunnallinen laajuus lopulta ratkaisee, eivät pelkät edustajamäärät, kuinka vahva hallituksesta tulee. Sipilän hallituksen toiminta ja kohtalo osoittivat mihin puoluepoliittinen hallitusohjelma johtaa.

 

Arvioin tällä palstalla 26.3., että punamullan rasite keskustassa on puheenjohtaja Sipilä. Muuten puolueessa on ollut vahva perinteisen konsensus-punamullan kannatus. Punamullalla maa myös nostettiin sodista jaloilleen. Punamulta-kansanrinta (sdp, kepu, vihreät, vasemmistoliio, rkp) on nytkin hyvin mahdollinen, ellei kepu pudota hanskojaan.

 

Sinipunan rasitteena on kokoomuksen kova leikkaus- ja yksityistämispolitiikka; vanhustenhoidon karmeat kokemukset puhuvat puolestaan. Sinipunan tasapainoksi tarvittaisiin vihreät /vasemmistoliitto ja RKP. Sinipuna on mahdollinen, jos kokoomus pehmentää linjaansa.

 

Punapersut apupuolueilla olisi numerollisesti mahdollinen, mutta kaatunee niihin ”arvopohjiin”, mitä ovatkaan. Ne pitäisi joka tapauksessa selvittää perin pohjin. Yli puolen miljoonan äänestäjän tahtoa ei noin vain voida mitätöidä.

 

Maa tarvitsee inhimillisen hallitusohjelman ja konsensus-hallituksen. Heikompiosaisia on kuritettu jo kohtuuttomasti.

 

Heikki Santala järjestöneuvos

Kauniainen

 

---

Julkaistu: Iltalehti, Pohjalainen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

SDP + Keskusta + Vihreät + Vasemmistoliitto + RKP on vaihtoehdoista järkevin ja käytännössä ihanne. Sisäiset jännitteet eivät myöskään ole suurensuuret, koska ideologiset erot eivät keskenään erilaisimmillakaan ole liian suuret. Suurin yksittäinen jännite on sovittaa yhteen Keskustan ja Vihreiden ympäristökannat.

UKK:n ajaton viisaus Kokoomuksen paikasta stemmaa yhä. Nykyään ulkopoliittisten syiden lisäksi ja erityisesti sisäpoliittisista syistä.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Keskusta olisi tuossa kokoonpanossa se ainoa järjen ääni, mutta eiköhän tuolla kokoonpanolla kuitenkin jonkinlainen katastrofi aikaiseksi saataisi.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Jouni,

noin minäkin sen näen. Sitä vaatii vaalien tulos ja politiikan muutos.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kokoomus on näyttänyt kansamme vähättelyn sienikasvustot kynsissään!

On kaikkien kannalta parasta, että Kokoomus siirtyy oppositioon.

Mikäli Demareiden pj. Rinne kykenee olemaan tehtävänsä tasolla, hänelle suotakoon nyt suomalaisen kansanvallan oikeutus.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Mirjami,

Rinteellä on varmaan muistissa Stubbin (kok) pettäminen taannoin; ei se pelkästään kepulle kuulu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Rinteellä on varmaan muistissa Stubbin (kok) pettäminen taannoin; ei se pelkästään kepulle kuulu."

Vapaaehtoisesti Rinne antoi vedättää puoluettaan, ei ollut pyssynpiippu ohimolla. Toinen asia on kuinka uskollisesti Rinne kuuntelee EU-komission ohjeistuksia.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Heikki Santala

Ehkä se Antti Rinne muistaa varsin hyvin sen miten Sipilä tylysti sulki demareiden pääsyn hallituksen edellisissä hallitusneuvotteluissa. Rinne on mies joka vanhoja muistelee !

Kansanrintama maassa, jossa yrittäjyys, vientiteollisuus ja investoinnit ovat maan talouden tukipilareita, saa jakovarapolitiikallaan työllisyyden, investointien ja yrittämisen kasvunäkymät negatiiviseksi.

Kansanrintamahan on jo rehellisesti kertonut, että rahat otetaan yrityksiltä veroja korottamalla. Mistään muualtahan niitä euroja ei jaettavaksi löydy!

Vuonna 2020 alkavat Suomessa mittavat yt neuvottelut koko yritytoiminnan skaalassa. Käy niinkuin Urpilaiselle joka lupasi 100 000 utta työpaikkaa, mutta syntyikin Suomeen ennätystyöttömyys.

Ulkomaiset investoinnit Suomeen törmäävät kansanrintaman veropolitiikan ennustamisen takia suoraan seinään. Sieltä se raha talouden kasvuun ja kiertoon löytyy. Muuten me pesemme täällä vain toistemme paitoja !

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Kyllä punamullalla kannattaa yrittää aikaan saada muutosta. Varmasti vastustus on oikealta melkoista. Sitten eräs mielenkiintoinen asia. Kenen ääntä esim. palkansaajille tärkeissä työmarkkina- ja eläkeratkaisuissa oppositiossa olevat perussuomalaiset kuuntelisivat?

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Teuvo;

vanhapersut (nyk.sin) hallituksessa pakottivat työväestön jatkuvasti barrikadeille. Onko seepra päässyt juovistaan, on tosiaan mielenkiintoista nähdä.

Halla-aho voi monet yllättää; hänellä on tolkkua vaikka muille jaa.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Hyvää analyysiä Heikiltä. Vaalitulos kertoo, että kansa halusi porvarihallinnon jatkuvan. Vasemmistopuolueet jäivät selkeään vähemmistöön, joten vihervasemmistohallitusta ei tule.

Suurin voittaja oli perussuomalaiset, joiden edustajamäärä vaaleja edeltävään tilanteeseen noin tuplaantui. Toinen suurvoittaja oli vihreät, joten kansa jakautui entistä enemmän kahtia.

Kun sekä liberaali suvaitsevaisto että arvokonservatiivit voittivat, voittajien hallitus pitäisi rakentaa perussuomalaisten ja vihreiden varaan - mikä on tietysti mahdoton yhtälö. Kansanrintamahallituksessa nuo molemmat voitaisiin jättää ulos, jolloin SDP:n, keskustan, kokoomuksen ja vasemmistoliiton yhteishallitus olisi ihan hyvä vaihtoehto.

Vain vihreiden tai vain perussuomalaisten - eikä siis molempien - jättäminen hallituksen ulkopuolelle olisi selkeä pyllistys jommalle kummalle. Koska niin ei ole järkevää tehdä, pitää pyllistää niille molemmille - ja koota ns. Tolkun Hallitus.

Käyttäjän ErkkaRuotsalainen kuva
Erkka Ruotsalainen

Jotenkin tuntuu että kunhan sosiaaliturva uudistetaan niin sitten vasta heikompiosaisia kuristetaan kunnolla. Toki jos nettihuutelijat asian päättäisi niin sosiaaliturva lakkautettaisiin. Toki talous aiheuttaa omia realiteettejaan. Valtiontalous menee sen verran rivikansalaisen käsityskyvyn yli lainojen miinuskorkoineen ettei siitä sen enempää.

Toimituksen poiminnat