HeikkiSantala Iskee avoimesti; perinteisten arvojen puolesta

Kansanrintamalla kolmikantaan

 

Niinhän siinä näyttää käyvän ...

Kansanrintama merkitsee yhteiskunnan ja työmarkkinakentän rauhoittamista; paluuta kolmikantaan; sopimusyhteiskuntaan.

Se merkitsee myös keskustan luisumisen pysähtymistä ja kannatuksen elpymistä, alkolaista linjaa.

Se merkitsee lähes 200 000 entisen talonpojan ja -tyttären paluuta duunarien töistä, pajoista ja kaupan kassoista kotiin, eli kannattamaan keskustaa. Keskustan hylkääminen johtui Sipilan työntekijävastaisesta politiikasta.

Kansanrintama-hallitus näyttää nyt todennäköiseltä, Kokoomus pelasi itsensä ulos, taas ahneuksissaan, kuten sotestakin.

"HALLITUS-LUKKO AUKESI; KANSANRINTAMA NYT MAHDOLLINEN

Puheenjohtaja Juha Sipilän väistyminen keskustan johdosta avasi puolueen ideologisen punamulta-lukon. Puolueen paluu kansanvaltaisille alkiolaisille juurilleen on nyt mahdollinen. Kansalaisia eriarvoistava puolueen oikeistopolitiikka iski omiin kannattajiin.

Kepun tapa niellä sisäiset poliittiset linjariitansa, ”pulinat pois”, kävi kalliiksi. Kannatus 2015 vaalien 21,1 %:sta romahti 2019 13,8 %:iin. Vastaavasti äänimäärä romahti noin 31 % : 626 218:sta 423 920:een, eli 202 298 ”kepulaista” hylkäsi puolueen. Se on paljon.

Hallitus-spekulaatiot käyvät kiivaina; persuja ollaan jo etukäteen liputtamassa oppositioon, puolueiden niin sanottuihin arvopohjiin vedoten.

Tämä on demokraattisen kansanvaltaisuuden kannalta vähintäänkin arveluttavaa. Sillä väheksytään ja mitätöidään 538 805 kansalaisen persuille antama luottamus hoitaa edustajinaan maan asioita, myös hallituksessa, siten kuin ovat vaaliohjelmissaan kertoneet.

Kunkin puolueen ”hallituskelpoisuus” määräytyy perustuslain mukaan puolueiden eduskuntaryhmien välisissä neuvottelussa syntyneeseen, eduskunnan hyväksymään hallitusohjelmaan sitoutumisen perusteella. Ei ketään etukäteen pois sulkien.

Harjoitettu kova oikeistolainen hallituspolitiikka sai kansan tuomion. Kepun romahduksen lisäksi hallitus-Siniset hävisivät eduskunnasta kokonaan. Ei edes yhtään istuvasta neljästä ministeristä valittu uudestaan! Kansa ei hyväksy loikkareita.

Kun vaalitulos edellyttää hallituspolitiikan muutosta, niin se tarkoittaa myös muutoksia hallituksen kokoonpanoon. Sitähän vaalit yleensäkin merkitsevät; mutta tällä kerralla erityisesti. Sopimuspolitiikalle on nyt tilaus; komentojohtamisen aika on ohi, ja lehmänkauppojen.

Enemmistöhallituksen kokoonpanoksi on käytännössä muutama vaihtoehto. Hallitusohjelman yhteiskunnallinen laajuus lopulta ratkaisee, eivät pelkät edustajamäärät, kuinka vahva hallituksesta tulee. Sipilän hallituksen toiminta ja kohtalo osoittivat mihin puoluepoliittinen hallitusohjelma johtaa.

Arvioin tällä palstalla 26.3., että punamullan rasite keskustassa on puheenjohtaja Sipilä. Muuten puolueessa on ollut vahva perinteisen konsensus-punamullan kannatus. Punamullalla maa myös nostettiin sodista jaloilleen. Punamulta-kansanrinta (sdp, kepu, vihreät, vasemmistoliio, rkp) on nytkin hyvin mahdollinen, ellei kepu pudota hanskojaan.

Sinipunan rasitteena on kokoomuksen kova leikkaus- ja yksityistämispolitiikka; vanhustenhoidon karmeat kokemukset puhuvat puolestaan. Sinipunan tasapainoksi tarvittaisiin vihreät /vasemmistoliitto ja RKP. Sinipuna on mahdollinen, jos kokoomus pehmentää linjaansa.

Punapersut apupuolueilla olisi numerollisesti mahdollinen, mutta kaatunee niihin ”arvopohjiin”, mitä ovatkaan. Ne pitäisi joka tapauksessa selvittää perin pohjin. Yli puolen miljoonan äänestäjän tahtoa ei noin vain voida mitätöidä.

Maa tarvitsee inhimillisen hallitusohjelman ja konsensus-hallituksen. Heikompiosaisia on kuritettu jo kohtuuttomasti.

Heikki Santala järjestöneuvos

Kauniainen"

----

Julkaistu 18.4-24.4. Iltalehti, Pohjalainen, Ilkka

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren
Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Leena;
aivan, mitäänhän ei ole sovittu, ennenkuin kaikki on sovittu.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Mitä arvioisitte, kirjoittaja, pysyvätkö vihreät tai vasurit tällaisessa hallituksessa kahta vuotta?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sivusta kommentoin, että jos kokoomus ei ole hallituksessa niin varmaankin pysyvät. Kokoomukselta tuppaa aina vaalikauden aikana tulemaan joku niin kova vaatimus vähäosaisten kyykyttämiseksi, että ainakaan Vasemmistoliitto ei pystyisi sellaista mitenkään perustelemaan pienituloiselle kannattajakunnalleen. Ainakin edellinen hallitustaival katkesi siihen.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Jari,

koetan aina muodostaa käsitystäni ns. faktojen pohjalta. Tulevaisuuden arviointi on erityisen haasteellista.

Hallituksen, ensin sen muodostaminen ja sitten kasassa pysyminen, riippuu ymmärtääkseni ensimmäisenä hallitusohjelmasta, jota nyt ei vielä ole.

Paljonhan on vielä auki, joten en taida vastata kysymykseesi, josko sitä vakavasti esitätkään ;)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Sipiläläiset pitäisi vain saada ensin pois kepun johdosta ja nopeasti.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Luulenpa että siivousosasto valmistelee jo toimia taustalla ja hyvä niin. Valitut uudet kansanedustajat ovat paljon vartijoina heti tuoreeltaan.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Jouni,

kyllä keskustassa tapahtuvien muutosten merkitys todellakin on koko yhteiskuntaa koskeva, ei pelkkä puolueen asia.

Kepun harharetki juuriltaan on päättymässä.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Onko Piitisellä arviota tulevasta puhemiehestä? Sehän oli kai nykysysteemissä toiseksi suurimmasta hallituspuolueesta.
Palkitaanko Sipilää?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Heti vaalien jälkeen Sipilä kertoi jatkavansa riviedustajana. Mikäli lausunto ei ollut annettu vaalipettymyksen aiheuttamassa tunnekuohussa, niin Sipilä ei pyri puhemieheksi. Kerrankos se politiikassa mieli muuttuu :)

Toimituksen poiminnat